Kurc i Štrahe posebno podržavaju prijem Srbije u EU

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc i šef Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe podržavaju posebno prijem Srbije u EU.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

11:41

Kurc i Štrahe posebno podržavaju prijem Srbije u EU
Tanjug, arhiva

Štrahe se, u upitniku austrijske novinske agencije APA, po pitanju proširenja EU izjasnio za prijem Srbije do 2020.godine, dok je Kurc istakao da Srbija, koja je već sprovela više važnih reformi, zaslužuje "posebnu podršku".

Nosilac liste Zelenih Ulrike Lunaček otvorena je za prijem država Zapadnog Balkana „u narednih deset godina“, a šef Neos-a Matias Štrolc posebno ističe Crnu Goru kao prvog kandidata za članstvo.

Istovremeno Kurc, Lunaček, Štrol, ali i kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern podvlače da je, za prijem u EU, neophodno ispuniti sve preduslove.

Kada je reč o pristupnoj perspektivi Turske lideri parlamentarnih stranaka su gotovo jedinstveni. "Predsednik Redžep Tajip Erdogan hapsi protivnike. To je aktuelni problem. Međutim postoje i druge prepreke“, ukazuje Kern.

"Pristupanje Turske EU za nas ne dolazi u obzir iz više razloga“, naglašava Štrahe, a Kurc ponavlja da se Ankara "ogromnim koracim“ udaljava od EU i njenih vrednosti, te da treba pod hitno obustaviti pristupne pregovore.

Lunaček smatra da posle Erdogana treba iznova proceniti situaciju, a Sstrol ističe da „ruka Evropa mora ostati ispružena u pravcu stanovništva Turske“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: