Sednica gradske skupštine, dnevni red krcat

Danas zaseda Skupština grada Beograda. Na dnevnom redu: Sređivanje Vinče, izgradnja postrojenja za preradu komunalnog otpada, izgradnji garaža, spomenika...

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.09.2017.

07:11

Sednica gradske skupštine, dnevni red krcat
Tanjug, arhiva

Na dnevnom redu biće i predlog odluke o raspisivanju tendera, kako bi se pronašao partner za izgradnju četiri podzemne garaže, kao i izmene odluka o podizanju spomenika Stefanu Nemanji i o Nagradi grada Beograda.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, ukoliko gradski parlament usvoji odluku o "Vinči", biće potpisan ugovor za tu investiciju, vrednu oko 300 miliona evra, kako bi se započelo sa realizacijom projekta. Nadležni u gradu očekuju da izgradnja novog postrojenja započne naredne godine i da fabrika bude izgradjena tri godine od početka radova.

Nikodijević je ranije za Tanjug pojasnio da će nova fabrika tretirati samo otpad koji ne može da ide u reciklažu, dok će u međuvremenu, do izgradnje postrojenja, grad u svim opštinama napraviti reciklažna dvorišta za odvajanje otpada koji može da se reciklira.

Takođe, u novom postrojenju u Vinči prozivodiće se i toplotna i električna energija. Prema rečima Nikodijevića, ugovorom je predviđeno da partner prvo sanira postojeću deponiju "Vinča", koja je stara više od 40 godina.

Na dnevnom redu biće i predlog odluke o raspisivanju tendera, kako bi se pronašao partner za izgradnju četiri podzemne garaže u centru grada - na Trgu Republike ispod "Staklenca", na Studentskom trgu, na Kosančićevom vencu i u Kosovskoj ulici.

Taj posao, prema procenama, mogao bi da košta izmedju 40 i 45 miliona evra, konačna cifra biće poznata po okončanju tendera.

Nikodijević veruje da bi, nakon tendera i izbora partnera, do februara 2018. godine mogao da bude potpisan ugovor, a zatim i da počne gradnja u drugoj polovini naredne godine.

Pred odbornicima će se naći i odluka o novoj lokaciji za postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, koji bi trebalo da se podigne na Savskom keju, kod Železničke stanice.

Ukoliko odbornici podrže predlog, Nagrada grada Beograda dodeljivaće se u još jednoj oblasti - za najveće dostignuće u zaštiti životne sredine.

Odbornici će, između ostalog, odlučivati i o izmenama odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i o izmenama odluke o mreži osnovnih škola u gradu.
Takođe, odlučivaće se i o uspostavljanju saradnje izmedju Beograda i Seula.

Na dnevnom redu su izmene odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, Predlog master plana razvoja saobraćajne infrastrukture Beograda, kao i odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća "Putevi Beograda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: