Gutereš zabrinut zbog kurdskog referenduma

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog mogućih efekata destabilizacije koje referendum o nezavisnosti iračkih Kurda može da donese.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.09.2017.

20:36

Gutereš zabrinut zbog kurdskog referenduma
Foto: GettyImages

Refrenedum koji se danas održavao protekao je u miru, ali postoji strah od mogućih hapšenja, posebno nakon što su poslanici u Bagdadu zahtevali da trupe budu poslate na različita područja gde se referendum održava, prenosi AFP.

Gutereš je ponovo pozvao zvanični Bagdad i regionalne vlasti Kurdistana da izravnaju međusobna neslaganja putem dijaloga i kompromisa.

On je takođe poručio kurdskim vlastima da se postaraju da UN u Iraku "bude omogućeno da neometano nastave sa poslom".

Kako se navodi, za glasanje na referendumu kojem se protive SAD i velike sile u tom regionu, registrovano je više od 5,3 miliona ljudi.

Savet bezbednosti UN je prošle nedelje upozorio da bi referendum o nezavisnosti mogao da destabilizuje region.

Guteres je, prema izjavi njegovog portparola, rekao da je "zabrinut zbog mogućih efekata destabilizacije današnjeg referenduma u kurdistanskoj oblasti Iraka".

On je naveo da "poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ujedinjenost Iraka" i da smatra da bi sve razlike "trebalo da budu rešene putem konstruktivnog dikadoga i konstruktivnog kompromisa".

Kako je ranije preneo Rojters navode kurdske televizije, odziv glasača na današnjem referendumu u Kurdistanu bio je 78 odsto, a konačni rezultati glasanja očekuju se u roku od 72 sata, objavila je kurdska televizija.

Kako se navodi, veliki broj stanovnika Kurdistana izašao je na referendum, ignorišući pritišak Bagdada, pretnje iz Turske i Irana, kao i upozorenja međunarodne zajednice da bi glasanje moglo da izazove veći regionalni konflikt.

Prema očekivanjima, glasanje koje su organizovali kurdski lideri, moglo bi da donese veliko "da" za nezavisnost, ali nije obavezujuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: