"Jamajka" spasava Nemačku od desničara

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čija stranka je osvojila najviše glasova na izborima ali nedovoljno za samostalno vladanje,poručila je da želi stabilnu vladu.

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 25.09.2017.

18:29

Foto: Tanjug/AP

Ona je navela da veruje da ona može biti formirana do kraja godine.

Berlin će najverovatnije dobiti vladu u bojama zastave Jamajke, koalicijom demohrišćana (crni), liberala (žuti) i zelenih (zeleni).

Sreću i zadovoljstvo u štabu demohrišćana jutros su zagorčale naslovne strane: “Pirova pobeda!”, “Noćna mora!” - naslovi su u nemačkoj štampi. "Špigl" čak piše da je kancelarka zaslužila poraz.

"Da ne okolišamo: Naravno da nismo očekivali ovakav rezultat, to je potpuno jasno. Ali, ne smemo da zaboravimo da smo upravo izašli iz izuzetno izazovnog zakonodavnog perioda”, rekla je kancelarka Merkel.

Za to vreme, glavna tema je uspon desničara koji će, kako najavljuju, promeniti Nemačku.

“Uspeh Alternative me plaši, nije dobro videti da desničarske stranke pobeđuju bilo gde, a pogotovo u Nemačkoj”, kažu pojedini Nemci.

Neki se nadaju da će Nemačka kao demokratija naći snage da se odupre tom talasu.

Stranka koja postoji svega četiri godine vrtoglavom brzinom se popela do trećeg mesta na nemačkom političkom nebu.

“Mi ćemo progoniti gospođu Merkel”, poručio je jedan od lidera Alternative za Nemačku Aleksander Gaulend.

„Milion ljudi koji su ušli u ovu zemlju i prisvojili jedan njen deo, čemu se naša partije žestoko protivi, ubeđeni smo, jeste razlog zbog koga smo ostvarili ovako dobar rezultat. Zbog toga planiramo da se žestoko bavimo ovim pitanjem”, dodao je on.

Ono što je sigurno jeste da neće biti nastavka vlade takozvane „velike koalicije“ između demohrišćana Angele Merkel i socijaldemokrata Martina Šulca.

"Odlazimo u opoziciju. Ne samo da bismo kritikovali vladu, nego i da ovu zemlju učinimo boljom i pravednijom i to pod vodjstvom socijaldemokrata u budućnosti. Naša težnja je da izgradimo budućnost ove zemlje kao snažna opozicija", rekao je kandidat SPD za kancelara Martin Šulc.

Sve više se pominje mogućnost koalicije koju su mediji nazvali „Jamajka koalicija“ koju bi činili demohrišćani (crni), partija Zeleni (zeleni) i liberali (žuti), koji će na čelu sa mladim Kristijanom Lindnerom, ponovo ući u Bundestag.

"Dragi prijatelji, sa AfD-om koji postaje treća najjača partija koja se bori protiv Evropske unije i nosi nacionalističku ideologij, naša, liberalna partija je jasno, svojim evropskim duhom, suprotni stub AfD-u", naveo je Kritijan Lindner, lider liberal FDP.

Da li se priča o formiranju nove vlade može otegnuti unedogled, pitanje je na koje nemački Ustav iz 1949. godine kaže da se kancelar, bez diskusije, bira u Bundestagu na predlog predsednika države, ali se ne precizira rok u kojem predsednik države, posle konsultacija s političkim strankama, mora da kaže svoju reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: