Pjongjang: Tramp objavio rat; SAD: Apsurdno

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izjavio je da je predsednik SAD Donald Tramp objavio rat njegovoj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

17:08

Pjongjang: Tramp objavio rat; SAD: Apsurdno
Foto: Tanjug/AP

Bela kuća demantovala je te navode nazivajući ih apsurdnim.

Korejski ministar je dodao da Pjongjang zadržava pravo da preduzme kontramere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u severnokorejskom vazdušnom prostoru.

"Ceo svet bi trebalo da se jasno seća da su SAD te koje su prve objavile rat našoj zemlji", rekao je Ri novinarima u Njujorku, prenosi Rojters.

"Pošto su SAD objavile rat našoj zemlji, mi ćemo imati svako pravo da preduzmemo kontramere, uključujući i pravo da oborimo američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica vazdušnog prostora naše zemlje", istakao je ministar spoljnih poslova Severne Koreje.

Severna Koreja objavila je propagandni video-snimak u kojem ispaljuje rakete na američke bombardere i nosač aviona usred rastućih napetosti sa SAD.

Pentagon će predstaviti američkom predsedniku Donaldu Trampu sve opcije kojima može da reši problem sa Severnom Korejom, ukoliko ona nastavi sa provokacijam, izjavio je portparol Pentagona Robert Mening.

Kineski ambasador pri UN Liu Đieji izjavio je da eskalacija retorike između Severne Koreje i SAD postaje suviše opasna i da su pregovori jedino rešenje.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je danas, takođe, jasno stavila do znanja da ne pokušava da zbaci vladu Severne Koreje, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp napisao da lider te zemlje Kim Džong Un "neće još dugo biti tu".

Pjongjang je tu poruku na Tviteru shvatio kao objavu rata, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: