Erdogan zapretio vojnom intervencijom iračkom Kurdistanu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio vojnom intervencijom u Iraku kao odgovor na održavanje referenduma iračkih Kurda o nezavisnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

13:28

Erdogan zapretio vojnom intervencijom iračkom Kurdistanu
Getty images

Erdogan je istakao da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju i da je to pitanje "preživljavanja", preneo je AP.

On je rekao da se u Turskoj na granici prema Iraku, u ovom momentu održavaju vojne vežbe i dodao da se turska vojska ne nalazi bez razloga na na granici. "Mi možemo da stignemo preko noći", naglasio je predsednik Turske.

Erdogan je rekao da će Ankara zatvoriti granicu prema severnom delu Iraka zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda. On je iračkim Kurdima zapretio da će im blokirati ključan izvoz - izvoz nafte, preneo je AFP.

Granicni prelaz Habur biće zatvoren i za ulazak i za izlazak, rekao je Erdogan i istako da je referendum nelegitiman. "Nakon ovoga, videćmo kome će prodavati naftu. Ventil je kod nas, gotovo je kada ga zatvorimo", rekao je Erdogan.

Širom iračkog Kurdistana gradjani se danas izjašnjavaju na referendumu o nezvisnosti tog regiona od Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: