"Marija" oštetila branu, mogla bi potpuno da pukne / VIDEO

Posledice katastrofalnog uragana "Marija" bi i u narednom periodu mogle da predstavljaju veliki problem za već razoreni Portoriko, javlja CNN.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

10:51

screenshot

Kako se navodi, brana Guahataka koja se nalazi na severozapadu države bi mogla potpuno da pukne ukoliko se nastavi priliv vode.

Brana je napukla posle udara uragana kategorije 5, potvrdio je guverner Portorika Rikardo Roseljo.

"Brana propušta vodu. Delom je izgrađena od betona, a delom od zemlje, tako da voda prolazi kroz, erozija je pojačana, postoji bojazan da bi u nekom trenutku mogla potpuno da pukne", naveo je Roseljo.

Taj deo Portorika je i dalje odsečen od sveta, tako da su spasilačke i nadležne službe morale da idu od kuće do kuće i da upozoravaju stanovništvo na moguću katastrofu.

Procenjuje se da bi, ukoliko brana nastavi da puca, bilo ugroženo oko 70.000 ljudi.

U međuvremenu, uragan Marija oslabio je na uragan kategorije jedan i nastavlja da slabi. Pretpostavlja se da će do sutra uveče postati tropska oluja, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane.

Trenutno se trenutno nalazi oko 560 kilometara jugoistočno od Kejp Haterasa u Severnoj Karolini sa vetrovima snage 130 kilometara na sat, saopštio je NHC, preneo je Rojters.

Uragan Marija, koji je prethodno uništio mnogobrojne zgrade i ostavio velike delove Portorika bez struje, a poplavio delove Dominikanske Republike, usmrtio je 32 osobe i razorio manja karipska ostrva, poput Dominike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: