Dok irački Kurdi glasaju Turci prete

Ankara će preduzeti "sve mere" u skladu sa međunarodnim zakonom ukoliko referendum, koji danas sprovode irački Kurdi proizvede bilo kakve pretnje po tursku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.09.2017.

08:18

Dok irački Kurdi glasaju Turci prete
Tanjug-AP

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, navedeno je da Turska ne priznaje ovaj refrendum i da će smatrati njegov ishod nevažećim, preneo je Rojters. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova dodaje i da vlada iračkih Kurda ugrožava mir i stabilnost Iraka i čitavog regiona.

U drugom, saopštenju, tursko Ministarstvo spoljnih poslova je preporučilo turskim građanima da što pre napuste provincije iračkih Kurda Dohuk, Erbil i Sulejmaniju, ukoliko nemaju obavezu da tamo ostanu.

Širom iračkog Kurdistana otvorena su biračka mesta na kojima se danas građani izjašnjavaju na referendumu o nezvisnosti tog regiona od Iraka. Biračka mesta biće zatvorena u 18.00 časova po lokalnom vremenu, a zvanični rezultati biće poznati u roku od 72 sata, preneo je Rojters.

Pravo da izađu na referendum imaju svi građani iračkog Kurdistana stariji od 18 godina, a kako procenjuje izborna komisija biračko pravo ima 5,2 miliona garđana, uključujući i one koji žive u insotranstvu, a koji su počeli da predaju elektronske biračke listiće pre dva dana.

Kako je izjavio predsednik Regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani, irački Kurdi spremni da "plate bilo koju cenu radi slobode", prenele su agencije.

Regionalna vlada je rekla da referendum za cilj ima da autonomnoj teritoriji iračkog Kurdistana obezbedi legitiman mandat, kako bi postali nezavisni od Bagdada kroz dijalog sa Irakom i okolnim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: