Angela je pobedila, Nemci protestovali i šta sad?

Nemačka izborna komisija potvrdila jutros da je Savez partija CDU/CSU Angele Merkel pobednik parlamentarnih izbora. Merkel: Želim stabilnu vladu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 25.09.2017.

08:01

Angela je pobedila, Nemci protestovali i šta sad?
Tanjug-AP

CDU/CSU je osvojio 33 odsto glasova, što kencelarki Angeli Merkel otvara put za četvrti mandat. Nemačka Socijaldemokratska partije (SPD) je druga sa osvojenih 20,5 odsto glasova. Desničarski AfD je osvojio 12,6 odsto glasova i prvi put će ući u parlament. Dovoljno gaslova za ulazak u parlament imaju i Liberali FDP, Zeleni i Levica.

"Pobednica" izbora Angela Merkel, čiji demohrišćani su osvojili najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno vladanje, poručila je da želi stabilnu vladu, te da veruje da ona može biti formirana do kraja godine.

Njeni trenutni koalicioni partneri, socijaldemokrate najavili su, posle loših izbornih rezultata odlazak u opoziciju, tako da demohrišćanima kao potencijalni partneri preostaju liberali, bliski poslovnim krugovima i Zeleni koji naginju levici.

"Stabilne nemačke vlade su vrednost sama po sebi, naš ceo parlamentarni sistem se razlikuje od onih u zemljama koje imaju dugu tradiciju manjinskih vlada", rekla je Merkelova gostujući na televiziji. Ona je dodala da ne vidi mogućnost formiranja manjinske vlade. "Imam nameru da formiram stabilnu vladu u Nemačkoj", rekla je Merkel, prenosi AP.

Upitana da li će biti stabilne vlade do Božića, Merkel je rekla da je uvek optimista.

Protesti širom Nemačke

Tanjug -AP
Zbog ulaska krajnje desničarske partije u nemački parlament više stotina protivnika Alternative za Nemačku protestovalo je u Berlinu ispred kluba u kojem lideri ove nacionalističke i antiislamske stranke proslavljaju njen ulazak u parlament i to kao treće političke snage, a protesta je bilo i u drugim gradovima.

Uzvikujući parole "Ceo Berlin mrzi AfD", "Nacističke svinje" i druge slogane, nekoliko demonstranata bacilo je flaše na policiju kada je ona pokušala da ih zadrži dalje od mesta okupljanja AfD.

Ulaz u klub blokiralo je na desetine policajaca koji su i uhapsili nekoliko osoba zbog manjih incidenata, rekla je portparolka policije, prenosi AFP. Protesta protiv ulaska AfD u Bundestag bilo je nešto ranije i na obližnjem Aleksanderplacu, prenosi AP.

Protesta je bilo i u Kelnu, Frankufrtu, Hamburgu, Minehnu i Diseldorfu. Prema podacima policije, u centru Kelna na prijavljenom skupu okupilo se oko 400 ljudi, dok je u Frankfurtu njih oko 300 izašlo na ulice, prenose nemački mediji.

Šta kažu iz "omražene" AfD

Tanjug-AP
S druge strane, AfD je obećala da će "promeniti zemlju", a AFP prenosi da je ta stranka ostvarila zapanjujući rezultat s opbzirom na to da je osnovana pre samo četiri godine.

Aleksander Gauland, jedan od dva glavna kandidata AfD, najavio je da će prioritet te stranke biti da pokrene parlamentarnu istragu protiv kancelarke Angele Merkel zbog njene odluke 2015. da u zemlju primi milion tražilaca azila.

Nakon što je već osvojila mesta u 13 od 16 državnim parlamenta, AfD će sada poslati desetine poslanika u opozicione klupe Bundestaga, pružajući im platformu za širenje stavova, uključujući osporavanje nemačke "kulture ispaštanja" zbog Drugog svetskog rata i masakra nad šest miliona Jevreja i drugih tokom holokausta.

AfD će biti otpadnička partija u parlamentu jer su partije na vlasti isključile saradnju sa njom, ali bi ona ipak mogla da bučno unosi razdor iz opozicionih redova, ocenjuje AFP.

Merkel je priznala da ulazak AfD u parlament predstavlja "veliki novi izazov" i obećala da će "pridobiti nazad glasače AfD", dok je lider Socijaldemokratske partije Martin Šulc obećao da će njegova partija, iz redova opozicije, delovati kao "bedem demokratije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: