Dodik: BiH ne preduzima dovoljno protiv povratnika ID

Predsednik RS Milorad Dodik ocenjuje da BiH ne preduzima dovoljno, niti deluje preventivno protiv povratnika s ratišta u Siriji, koji su se borili na strani ID.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.09.2017.

20:26

Dodik: BiH ne preduzima dovoljno protiv povratnika ID
Foto: Tanjug, arhiva

Dodik je, posle razgovora sa zamenikom gradonačelnika Beča Johanom Gudenusom, ukazao da u BiH postoji zakon koji predviđa kazne za lica koja se priključuju terorističkim organizacijama, ali da sarajevske vlasti ne preduzimaju ništa protiv povratnika-boracaIslamske države.

Dodik je kazao da je pitanje bezbednosti prioritetna tema u Evropi i svetu, a posebno u BiH koja je, kako je svugde poznato, bila rasadnik pripadnika muslimanske zajednice koji su se bore na strani Islamske države.

"Oni se sada vraćaju i predstavljaju opasnost. Želimo da se zna da veoma pratimo način na koji deluju i šta rade", poručio je on.

S tim u vezi je kazao da je imao obavezu da upozna austrijske prijatelje da BiH ne preduzima dovoljno.

Takođe je ukazao da u Austriji postoji mnogo organizacija koje radikalizujuće deluju na Balkanu i koje su sada u fokusu ovdašnje javnosti.

"Veoma je važno da budemo zajedno u antiterorističkoj koaliciji”, podvukao je Dodik.

Istakao da je da sada postoji veće interesovanja za BiH jer su neki procesi zahvatili Austriju i druge delove Evrope, pa je naše iskustvo bitno.

Pre par godina dok smo govorili o zabrađivanju za pare, mi smo bili loši momci, a sada vide isto i kod sebe”, objasnio je on.

Dodik je pozvao srpsku zajednicu u Austriji da glasa za Slobodarsku partiju (FPO) čiji je Gudenus potpredsednik, ukazujući da se radi o stranci koja je srpskom narodu prijatelj ne od skoro, već i pre jedne decenje.

“Podržavam aktivnosti zamenika gradonačelnika Beča. On ima veliko razumevanje za srpsku zajednicu, koju pozivam da podrži FPO na sledećim izborima. Nailazimo kod njih na razumevanja za našu poziciju. Za razliku od ovog vremena treba naglasiti da su oni to razumevanje imali i pre jedne decenije”, podvukao je on.

Zamenik gradonačelnika Beča Gudenus je kazao da je uvek čast primiti predsednika RS, koji je dobar prijatelj glavnog grada Austrije i FPO.

Preneo je da je razgovarano o daljem produbljivanju odnosa dve zemlje i naroda.

„Verujem da smo u Beču pronašli dobru osnovu, jer mnogo Austrijanaca srpskog porekla i Srba živi ovde, koji su postali veoma važni sastavni deo našeg društva“, rekao je Gudenus.

Ukazao je da je sa Dodikom razgovarao i o porastu islamizacije u Evropi, pitanje u vezi kojeg se od šefa RS može dosta naučiti.

Mi se borimo za svaki glas, i jsno je da u Beču već ima oko 150.000 Srba, a u Austriji oko 300.000. Mnog od njih postali državljani i mogu da glasaju. Svi su deo našeg društva i prijateljstvo između nasas dva naroda je istorijsko i zbog toga se mora negovati“, ukazao je on.

Gudenus je rekao da se radi o odbrani zajedničkih vrendosti, koje su sada u opasnosti kao nikada do sada.

Svi evropski hrišćanski narodi treba da rade na očuvanju tih vrednosti“, zaključio je on.

Dodik večeras u Beču učestvuje u diskusiji na temu „Ruska pozicija u jugoistočnoj Evropi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: