Firma koja piše seminarske za vas finansirana iz opštine

Hrvatska firma koja se bavi pisanjem svih vrsta akademskih radova za druge osnovana je uz pomoć novca iz opštinskog budžeta, piše “Srednja.hr“.

Izvor: Srednje.hr

Ponedeljak, 25.09.2017.

11:12

Firma koja piše seminarske za vas finansirana iz opštine
Foto: Gettyimages

Kako navode, oni su još početkom maja pisali o tome da u Hrvatskoj postoji registrovana firma “QWERTY d.o.o”, koja se bavi pisanjem akademskih radova.

Kompanija ima detaljno razrađen pravilnik kojim se uređuje kupovina i prodaja takvih radova, a glavna delatnost klasifikovana je šifrom 8559 “Ostalo obrazovanje i podučavanje”.

Osim toga, oni ističu da je firma donedavno svoje usluge pisanja seminarskih, diplomskih, maturskih i sličnih radova oglašavala preko Fejsbuk stranice “Tajni pisac”, koja je nakon njihovog teksta ugašena, kao i da sada koristi novu pod nazivom “Seminarski radovi”.

Srednja.hr” ističe da je pokretanje te firme sufinansirano iz budžeta opštine Kostrena koja se nalazi u blizini Rijeke i to u iznosu od 6.869 kuna, što je oko 120.000 dinara. Novac je dodeljen putem Programa podsticanja preduzetništva za 2017. godinu.

Međutim, portal navodi i da je sve učinjeno legalnim putem i da se jedino o moralnosti može debatovati.

Detaljan pravilnik

Portal “Srednja.hr” navodi da kompanija za pisanje radova ima detaljan pravilnik koji uređuje odnos s klijentom, tj. osobom čije će ime stajati na radu koji napiše njihov radnik.

Pravilnik sadrži deset tačaka, a prema njima se sva autorska prava s društva prenose na klijenta. Uslovi poslovanja uređuju se ugovorom koji klijent prima elektronskim putem, a od njega se traži da se obavezuje da će rad koristiti isključivo u privatne nekomercijalne svrhe.

Cena rada uslovljena je veličinom rada i temom.

Takođe, kompanija se pravilnikom ograđuje i od mogućeg plagiranja tuđih autorskih dela, ali i od autorskih neuspeha osobe koja je naručila rad, mogućeg gubitka titule ili stipendije.

Zahtev legalan, u skladu sa procedurom

Iz opštine Kostrena navode da zahtev vlasnika društva “QWERTY" d.o.o. nisu imali razloga da odbiju, imajući u vidu da je predat u skladu sa procedurom i sa svom potrebnom dokumentacijom.

“Bespovratna novčana sredstva dodeljuju se na osnovu provedenog postupka i kriterijuma propisanih Programom podsticanja poduzetništva. Kancelarija Opštine Kostrena za dodelu sredstava utvrdila je valjanost predane dokumentacije na osnovu čega su ovom trgovačkom društvu isplaćena sredstva”, izjavila je Martina Zekić, viša stručna saradnica za lokalni ekonomski razvoj i finansije u Kostreni.

Kako se navodi, to što se kompanija bavi delatnošću pisanja i prodaje akademskih radova nije ključno jer se sredstva dodeljuju na osnovu glavne delatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji delatnosti, što je u ovom slučaju “Ostalo obrazovanje i podučavanje”.

“Podrška trgovačkom društvu ‘QWERTY’ d.o.o. dodeljena je u skladu sa šifrom glavne delatnosti, koja ne obuhvata pisanje i prodaju akademskih radova. Opština Kostrena dodelila je sredstva u skladu sa zakonskom procedurom u cilju isplate podrške novoosnovanim firmama, u konkretnom slučaju za izradu dokumentacije potrebne za početak rada društva, te nabavke opreme i materijala za osnovnu delatnost”, ističe Zekićeva.

Jedan od vlasnika firme nećak načelnice opštine

Prema javno dostupnim podacima, vlasnici kompanije “QWERTY” d.o.o. su Filip Simonić i Karlo Marunić, inače nećak načelnice opštine Kostrena Mirele Marunić.

“Srednja.hr” naglašava da načelnica Marunić nije učestvovala u dodeli sredstava za novoosnovanu firmu svog nećaka, što je potvrdila i Kancelarija za odlučivanje o sukobu interesa.

Mišljenje Kancelarije zatražila je sama Marunićeva, koja se iz postupka odlučivanja o davanju sredstava izuzela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: