Roditelji iz "Miletića": Novi pritisak i pismo poslanicima

Novi dolazak inspekcije u OŠ “Svetozar Miletić” u Zemunu je još jedan vid pritiska na zaposlene i roditelje, navodi se u saopštenju Saveta roditelja te škole.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

13:16

Roditelji iz
Foto: B92

Osim toga, oni ističu da “ignorisanje i sila ne rešavaju problem, naprotiv, produbljuju ga”, a zaposleni, roditelji i učenici škole uputili su otvoreno pismo poslanicima u Skupštini Srbije.

Takođe, oni pozivaju sve da se i večeras od 19 časova okupe na protestu u dvorištu škole kada će to pismo odneti predsedniku opštine Zemun Dejanu Matiću.

Kako navode, četvrta nedelja protesta njihovoj školi “krenula je burno”.

Republička prosvetna inspekcija kao i savetnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iz Zrenjanina su ponovo posetili OŠ "Svetozar Miletić" u prepodnevnoj smeni, kada su u školi učenici od I do IV razreda.

U saopštenju Saveta roditelja se navodi da su inspektori u pratnji državnog sekretara Marka Milenkovića i v. d. direktora Miloša Gačića oko 7:30 časova ušli u školu.

“Iako im Zakon o prosvetnoj inspekciji zabranjuje da budu prisutni na časovima, inspektori su ulazili na konsultacije koje su učitelji i učiteljice u prvoj smeni držali za oko 50 prisutnih đaka (inače u odeljenjima od II do IV ima oko 450 đaka). Posle dva sata boravka Inspektori, državni sekretar i v.d. direktora su napustili školu najavljujući da će se vratiti i u popodnevnu smenu”, navodi se u saopštenju Saveta roditelja.

Oni navode da je ovo još jedan vid pritiska na zaposlene i roditelje u zemunskoj školi.

“Zaposleni u OŠ ‘Svetozar Miletić’ su se obratili poslanicima u Narodnoj skupštini pismom u kojim ih obavaštavaju o stanju u ovoj po svim ocenama odličnoj školi, informišući ih o tome šta se dogodilo u poslednje četiri nedelje i tražeći da u skladu sa svojom kontrolom funkcijom uključe u rešacvanje problema”, navodi se u saopštenju.

"Verujemo da ćete vi kao roditelji, bake i deke u poziciji poslanika voditi računa o budućnosti ovih učenika, dece koja su se nepažnjom odraslih našla u nezahvalnoj situaciji. Smatramo da nema važnijih i prioritetnijih problema koje bi u ovom trenutku trebalo rešavati. U pitanju je budućnost naših najmlađih", zaključuju iz Saveta roditelja.

Pismo poslanicima koje prenosimo u celosti:

Poštovani!

Sigurno Vam je poznato da u Zemunu postoji škola sa 1.200 učenika koja od 1. septembra ne radi. Neverovatno, ali ta činjenica kao da nikog u ovoj zemlji ne zanima, kao da niko nije zabrinut i još manje spreman da sasluša razloge zbog kojih roditelji ne puštaju decu na nastavu već tri nedelje.

Nadležno ministarstvo samo ponavlja svoje stavove, bez namere da uvaži bilo koji argument. Umesto konstruktivnog dijaloga u kojem se sve strane uvažavaju, stavljeni smo na stub srama.

Mi, zaposleni, učenici i njihovi roditelji, to nismo zaslužili.

OŠ ”Svetozar Miletić“ je škola u kojoj se već deset godina traži mesto više. Škola sa najboljim rezultatima rada, najbolje ocenjena eksternim vrednovanjem Ministarstva prosvete, postala je meta montiranih pretresa vanredne Republičke prosvetne inspekcije, uprkos činjenici da u izveštajima redovnih inspekcijskih pregleda nije bilo ni jedne jedine primedbe.

Vrhunac je nezakonito razrešenje školskog odbora i direktora škole od strane ministra prosvete, bez mogućnosti da roditelji, učenici i zaposleni (predvođeni pravnim timom) dokažu da je njegova odluka nezakonita.

Neverovatno je da se niko ne pita, šta je izazvalo ovoliko jedinstvo učenika, roditelja i kolektiva. Brine nas zašto naše resorno ministarstvo ovih dana kroz medije provlači mlake izjave, kako će se proveriti zakonitost rada i odluka prosvetne inspekcije na čiji rad po ministrovim rečima već postoji dosta pritužbi.

Na perfidan način se destabilizuje rad odlično ocenjene škole. Pitamo se, ako smo mi najgori, šta je sa onih 350 škola u Srbiji čiji je rad ocenjen najnižom (neprolaznom) ocenom, šta je sa školama koje su sa svojim radom oštetile budžet Republike Srbije za 2.5 miliona evra ili šta je sa školama koje su uhvaćene da lažiraju postojanje čak 800 odeljenja.

Verujemo da ćete vi kao roditelji, bake i deke u poziciji poslanika voditi računa o budućnosti ovih učenika, dece koja su se nepažnjom odraslih našla u nezahvalnoj situaciji. Smatramo da nema važnijih i prioritetnijih problema koje bi u ovom trenutku trebalo rešavati.U pitanju je budućnost naših najmlađih.

Roditelji, učenici i zaposleni u OŠ "Svetozar Miletić“

Hronologija slučaja

Roditelji učenika OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu predali su ranije peticiju da bi se pred Upravnim sudom ubrzano rešila tužba podneta protiv rešenja o razrešenju direktora te škole.

Oni već tri nedelje protestuju u dvorištu škole i ne šalju decu na nastavu zbog rešenja o smenjivanju direktora Miroljuba Mosurovića.

Rešenje je 28. avgusta doneo ministar prosvete Mladen Šarčević, pošto je zbog protesta roditelja poništio prethodno rešenje, doneto u martu.

Šarčević je ranije najavljivao da će u četvrtak prošle nedelje saopštiti mere koje će Ministarstvo preduzeti protiv škole "Svetozar Miletić", ali do toga u četvrtak nije došlo.

Novinarka O2 i B92 Sanja Ignjatović Eker pokušala je da postavi Šarčeviću pitanje o zemunskoj školi i nije uspela, a nakon drugog pokušaja Šarčević je rekao: "I ja imam ćerku novinarku, pa nije tako nevaspitana".

U četvrtak su OŠ "Svetozar Miletić" posetili predstavnici Ministarstva prosvete, kada je najavljeno još kontrola.

"Trenutno imamo nezakonitu obustavu rada škole što je u nadležnosti grada, jer prekid vaspitno-obrazovnog rada može da postoji samo uz saglasnost lokalne samouprave", rekao je pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević.

Ako se, kako navode, ne otklone sve nezakonitosti konstatovane u inspekcijskom nadzoru, Lazarević ne isključuje zatvaranje škole kao jednu od mogućnosti.

Potom je u znak protesta škola branjena "živim zidom", a kako je to izgledalo možete pogledati - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: