"Moramo da nateramo vlast da preuzme odgovornost"

Osnivač i glavni i odgovorni urednik "Vranjskih" Vukašin Obradović obratio se javnosti preko sajta Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.09.2017.

13:07

Foto: Tanjug, arhiva

On je naveo da očekuje da jedna od posledica njegovog prošlonedeljnog protesta bude da novinarska i udruženja medija, nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima i pojedinci zajedno formulišu jasne zahteva Vladi Srbije, odnosno Ministarstvu kulture i informisanja, sa ciljem da se stane na put daljem uništavanju slobodnih medija.

"Očekujem da se to i desi, jer vlast mora da preuzme odgovornost za ono što se dešava na medijskoj sceni, odnosno, mi moramo da ih nateramo da to učine", rekao je Obradović, objavljeno je na sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Upitan da li je s njim zvanično ili nezvanično kontaktirao bilo ko iz vrha vlasti, Obradović je rekao da zvanično nije niko.

"Bio je, doduše, jedan kratak telefonski razgovor koji nisam siguran kako da okarakterišem. Sama forma nije ni važna, jer od tog poziva nije bilo nikakvog efekta, uprkos izrečenom obećanju", dodao je on.

Na pitanje da li će imati snage i volje za dalje "razgrtanje mraka nad Srbijom", Obradović je rekao da neće odustati i da će biti tu koliko god bude imao snage.

"Ali, očekujem da ovu bitku nastave naše mlađe koleginice i kolege. I siguran sam da će tako i biti. Bio sam najsrećniji - neka mi oproste ostali - kad sam u prvim redovima protesta 'Stojim uz Vranjske' video divne devojke i mladiće iz CINS-a, KRIK-a, BIRN-a i drugih medija", kazao je Obradović.

Obradović je 19. septembra štrajkovao glađu jer su dan ranije "Vranjske" ugašene posle 23 godine postojanja. On je u otvorenom pismu naveo da je štrajk započeo kako bi skrenuo pažnju "novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: