Posle posete sedištu NATO u Briselu – Vulin u Moskvi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u Moskvi s generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti general-pukovnikom Jurijem Hačaturovom

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

16:02

Posle posete sedištu NATO u Briselu – Vulin u Moskvi
Ministarstvo odbrane

Na sastanku, održanom u sedištu ODKB, razmatrane su mogućnosti i perspektive buduće saradnje i razmenjeni stavovi o aktuelnoj bezbednosno-političkoj situaciji u regionu i svetu.

Podsetimo, Vulin je u petak boravio u Briselu, u sedištu NATO.

Ministar Vulin je naglasio da Vlada Republike Srbije, Ministarstvo odbrane, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić vode politiku vojne neutralnosti.

"Danas sam preneo našim domaćinima iz ODKB da Srbija nema nameru da postaje član ODKB, kao što nema nameru ni da postane član NATO pakta, ali ima veliku želju da produbljuje saradnju sa ODKB i svim njenim zemljama članicama. Sve zemlje članice ODKB podržavaju principijelnu poziciju Republike Srbije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji i na tome sam se naravno posebno zahvalio. Što se tiče vojne saradnje, dogovoreno je da se saradnja produbljuje, da se nastavlja na uslovima reciprociteta, na uslovima međusobnog poštovanja, poštovanja međusobnih interesa i naravno poštovanja vojne neutralnosti Republike Srbije kao našeg temeljnog i principijelnog spoljnopolitičkog stava", rekao je ministar odbrane.

On je istakao da sve zemlje članice ODKB snažno podržavaju takvu politiku Republike Srbije i spremne su da zajedno sa nama rade na razvijanju naših odnosa.

"Vlada Republike Srbije želi da sarađuje sa svim prijateljima, želi da nastavi sa istom politikom, baš kao što želi da i u budućnosti svoje znanje stavi na raspolaganje drugima. Razgovarali smo o našoj saradnji u oblasti vojnog obrazovanja, o zajedničkim aktivnostima i sigurni smo da ćemo nastaviti tako i ubuduće", poručio je ministar Vulin.

Sastanku su prisustvovali i zamenik generalnog sekretara ODKB Valerij A. Semerikov, zamenik Združenog štaba ODKB general-pukovnik Anatolij Sidorov, ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji NJ.E. Slavenko Terzić, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije kapetan bojnog broda Milan Koljikovac i izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: