Poslanici su danas najviše debatovali o jednom amandmanu

Tokom rasprave o amandmanima na predloženi zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja najviše se diskutuje o obaveznom srednjoškolskom obrazovanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

12:22

Poslanici su danas najviše debatovali o jednom amandmanu
Tanjug, arhiva

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije su se saglasili da je amandman dobar, ali su iznosili suprotstavljene stavove o tome da li Ustav dozvoljava mogućnost obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.

Poslanica Kluba samostalnih poslanika Aleksandra Čabraja, koja je i predložila amandman, založila se za to da uvede obavezno srednjoškolsko obrazovanje i navela da bi to dovelo do napredovanja društva. "Ako vam nije u interesu da narod bude obrazovan možete da nastavite sa ovakvom praksom", rekla je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević odgovorio je da je predlog razuman, ali da ono što nije predviđeno Ustavom ne može da bude u zakonu i najavio da će kada bude promenjen Ustav i pitanje obaveznosti srednjeg obrazovanja biti delegirano.

Šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović kazao je da je tema amandmana da se srednje obrazovanje učini obaveznim i dodao da nije tačno da postoji ustavna prepreka za to, kao i da u Ustavu ne piše da je obavezno srednje obrazovanje zabranjeno. "Neozbiljno je kazati da Ustav sprečava da se usvoji amandman da srednje obrazovanje bude obavezno", kazao je on.

Poslanik DS Balša Božović ocenio da je amandman po Ustavu jer u u Ustavu nigde ne piše da je obavezno sredjoškolsko obrazovanje zabranjeno. "Mene čudi da se vladajuća većina prema Ustavu odnosi kao svetom pismom a izglasala je protivustavno smanjenje penzija i da se pravi vlada sa ratnim zločincem Haradinijem", naveo je on i ocenio da su ;pravne službe ministra prosvete zakazale.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković javila se za reč kao poslanik kako bi diskutovala o amandmanu Aleksandre Čabraje. Ona je rekla da se iz opozicije čulo pravno neznanje i paušalno tumačenje Ustava i navela da se Ustavom nikada ništa ne zabranjuje, već da u Ustavu piše šta je to dozvoljeno. Prema njenim rečima, to je "sitno politikanstvo" i da zbog izbora u Beogradu ne treba iznositi neistine.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da je shvatio da se ministar slaže sa tim da srednje obrazovanje bude obavezno ali da postoji prepreka u Ustavu.

"Protiv ustavno je da se podržava ratni zločinac za mesto premijera, protiv ustavno je da šef BIA bude politički aktivan, pa se on juče slikao na nekom stranačkom skupu...", kazao je on.

Poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da su za SNS Ustav i zakoni Sveto pismo, ali da razume što poslanici opozicije imaju drugačiji stav i zapitao zašto svoje "genijalne ideje" nisu sprovodili dok su bili na vlasti.

Poslanik DS Dušan Milisavljević ocenio je da vlast i opozicija dele isto mišljenje po pitanju uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja. "Ovo jer dobra stvar. Pružam podršku za ovu inicijativu jer je dobro da se uvede obavezno srednje obrazovanje i dobro je što država pružila priliku da se deca migranti obrazuju... ;Ja podržavam da sva deca i deca migranata imaju ista prava", kazao je on.

Poslanik DJB Dušan Pavlović poručio je poslanicima pozicije da ne izmišljaju ustavne zabrane i da kažu da ne žele da srednje obrazovanje bude obavezno.

Poslanica Maja Gojković ocenila je da je strašno da neko ko predaje na fakultetu kaže da je sve što nije zabranjeno Ustavom dozvoljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: