"Španija izgubljena u lavirintu, priznajte ove dve nacije"

Lider regionalne vlade u Baskiji Inigo Urkulu pozvao je špansku vladu da dozvoli referendume o nezavisnosti, slične onima koji su održani u Škotskoj i Kvebeku.

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

21:12

Ilustracija: Thinkstock

Urkulu se oglasio nedelju dana pred planirani referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je vlada Španije proglasila nelegalnim i preduzela mere za njegovo obustavljanje.

"U očima sveta, španska vlada je deo problema, a ne rešenje", rekao je Urkulu članovima Baskijske nacionalističke partije (PNV), prenosi AFP.

On je naglasio da je Španija "izgubljena u svom lavirintu" i da je "propala", rekavši da bi početna tačka bila priznavanje dve nacije (Baskije i Katalonije), koje žele da odluče o svojoj budućnosti na demokratski način, prenosi AFP.

"Imamo pravo i kapacitet da odlučimo o svojoj budućnosti. Primer je Škotska, tj. Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je prihvatilo svoju multinacionalnu stvarnost i prihvatilo da Škotska odluči o svojoj budućnosti", rekao je on, pomenuvši i "kanadski model" kojim su dozvoljeni referendumi u Kvebeku 1980. i 1995. godine.

I Škotska i Kvebek su izglasali protiv nezavisnosti.

U prethodnih nekoliko dana španska policija je konfiskovala milione glasačkih listića, u nameri da zaustavi referendum, koji je španski Ustavni sud suspendovao.

Oko 12 katalonskih zvaničnika uhapšeno je u sredu, čime je pokrenut talas protesta.

Ankete pokazuju da je oko 7,5 miliona stanovnika Katalonije podeljeno što se tiče nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: