Merkel: Moglo je bolje, bavićemo se glasačima AfD

Demohrišćanska partija se nadala boljim rezultatima, ali smo ispunili naše strateške ciljeve, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

19:22

Merkel: Moglo je bolje, bavićemo se glasačima AfD
Foto: Tanjug, AP

Osim toga, ona je obećala da će saslušati sve brige glasača krajnje desničarske partije AfD koja je najviše napredovala na ovim izborima.

Prema prvim procenama demohrišćani Angele Merkel osvojili su 32,5 odsto glasova na izborima za Bundestag. Drugi je SPD sa 20 odsto glasova, a nakon toga ide desničarska Alternativa za Nemačku sa 13,5.

“Nadali smo se boljem rezultatu, ali ne smemo da zaboravimo da smo ispunili naše strateške ciljeve – najjača smo partija, imamo mandat da formiramo novu vladu i to ćemo i učiniti“, izjavila je Merkelova.

Kako kaže, iza njih je 12 godina vladavine, a opet se nije dovodilo u pitanje da li će ponovo biti najveća partija.

“Ali ovo su izbori koji su ukazali na uspon AfD i njihov ulazak u parlament. Sprovešćemo temeljnu analizu, želimo da ponovo prisvojimo glasače koji su glasali za AfD, da otkrijemo njihove brige i probleme“, istakla je Merkelova.

“Moramo da radimo za pravednu i slobodnu zemlju. To znači da moramo da ujedinimo sve EU zemlje da se bore protiv uzroka migracije i da se bore protiv ilegalne imigracije. Jasno je da je pitanje bezbednosti velika briga za građane, isto kao i pitanje prosperiteta“, dodala je ona.

Ukoliko se pogledaju rezultati prethodnih izbora, velike partije su na ovim izborima osvojile znatno manje glasova. Demohrišćani 8% odsto manje, SPD 5,5% manje, dok su desničari AfD-a osvojili čak 8% više glasova nego ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: