Merkel ostaje - fijasko velikih partija, desnica u naletu

Demohrišćani Angele Merkel osvojili su 33,2 odsto glasova na izborima za Bundestag. Drugi je SPD sa 20,8 odsto glasova, a "pobednici" izbora su AfD sa 13,1%.

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

18:02

Merkel ostaje - fijasko velikih partija, desnica u naletu
Foto: Tanjug, AP

Liberali su osvojili 10,4 odsto, Zeleni osvojili 9,2%, a Levica 8,2 odsto.

U ovom odnosu snaga Merkelova će ostati kancelarka, ali pitanje je u kojoj koaliciji.

Međutim, demohrišćani Angele Merkel osvojili su znatno manje glasova nego što je očekivano, dok SPD ima najgori rezultat u istoriji.

Ukoliko se pogledaju rezultati prethodnih izbora, velike partije su na ovim izborima osvojile znatno manje glasova. Demohrišćani 8% odsto manje, SPD 5,5% manje, dok su desničari AfD-a osvojili čak 8% više glasova nego ranije.

U Bundestag ulazi šest lista, a matematički i politički ostaju moguće samo dve koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili Jamajka koalicija (CDU/CSU, FDP, Zeleni), piše "Dojče vele".

Međutim, ubrzo nakon objavljivanja prvih rezultata oglasili su se iz SPD navodeći da će ići u opoziciju, tako da "Velika koalicija" nije opcija, već je prva opcija "Jamajka koalicija" koja do sada nije isprobana na nacionalnom nivou.

Reč je o koaliciji koju bi činile stranke u boji zastave Jamajke - crni (demohrišćani), žuti (Liberali) i Zeleni.

Odluka SPD takođe znači da desničarska AfD neće biti glavna opoziciona stranka, kako se činilo odmah posle izbora.

Merkelova se osvajanjem četvrtog mandata izjednačila sa svojim političkim ocem Helmutom Kolom.

Kako je proteklo glasanje možete pročitati u blogu B92 - OVDE.

Pročitajte još: Nema zida, ali Zapadna i Istočna Nemačka drugačije glasaju 61,5 miliona nemačkih građana sa pravom glasa biralo je novi saziv Bundestaga.

Svaki birač imao je dva glasa – prvim se glasa za direktnog kandidata u izbornoj jedinici, a drugim za stranačku listu. Tako polovina od 598 mesta u Bundestagu (299) odlazi ljudima izabranim imenom i prezimenom s tim da na kraju u parlamentu odnos snaga mora biti onakav kako je odlučeno drugim glasom.

Redovno se dešava da stranke osvoje više direktnih mandata nego što odgovara njihovom procentu i u tom slučaju se broj mesta u Bundestagu povećava. U prošlom sazivu je tako bilo 630 poslanika, a ovaj put će ih verovatno biti i više.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja predviđala su ubedljivu pobedu demohrišćana Angele Merkel, ali i da će ona izgubiti najviše glasova u odnosu na prošle izbore kada je osvojila 41,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: