Predsednik Kurdistana: Partnerstvo s Bagdadom je propalo

Predsednik iračkog Kurdistana Masud Barzani rekao je dan uoči spornog referenduma o nezavisnosti te autonomne oblasti, da je partnerstvo sa Bagdadom "propalo".

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

17:29

Predsednik Kurdistana: Partnerstvo s Bagdadom je propalo

Osim toga, on je pozvao građane Kurdistana da izađu na glasanje.

"Partnerstvo s Bagdadom je propalo i nećemo ga nastaviti. Došli smo do uverenja da će nezavisnost dozvoliti da ne ponovimo tragedije iz prošlosti", rekao je on na konferenciji za štampu u Erbilu i dodao da je "referendum prva etapa da Kurdistan izrazi svoje mišljenje", posle čega "počinje dug proces".

Irački Kurdistan planira da u ponedeljak održi referendum o nezavisnosti od Iraka u tri oblasti koje čine taj autonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Barzani je rekao da predmet referenduma nije definisanje granica ili nametanje svršenog čina. Bagdad i autonomna oblast Kurdistana obe polažu pravo na bogatu naftu provinciju Kirkuk kao i zone u provincijama Niniv i Diala.

"Želimo dijalog s Bagdadom da rešimo probleme i dijalog može da traje godinu ili dve", rekao je on i pozvao sve Kurde da sutra glasaju u miru.

Uprkos strogom protivljenjuvlasti u Bagdadu, međunarodnim pritiscima i pretnjama o uzvratnim merama Barzani nije odustao od održavanja referenduma.

On je rekao: "da" na referendumu neće značiti da će odmah biti proglažena nezavisnost, već će označiti početak ozbiljnih pregovora s Bagdadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: