Zašto Izraelci pomno prate izbore u Nemačkoj?

Parlamentarni izbori koji se danas održavaju u Nemačkoj imaju izuzetnu važnost za Izrael, jer je Nemačka jedna od najvažnijih saveznica jevrejske države u EU

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

11:10

Zašto Izraelci pomno prate izbore u Nemačkoj?
Foto: Thinkstock

To navode izraelski mediji.

Nemačka vlada koja pokazuje solidarnost s Izraelom može da nastavi da ga snabdeva podmornicama i obaveštajnim podacima, da pomogne da se odbace antiizraelske mere u UN i ponekad antisemitske sankcije u EU.

Ako se tome dodaju rast trgovine i turizma, objektivni posmatrač može da shvati zašto su ti izbori važni za Izrael.

Hrišćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel, za koju se očekuje da osvoji najveći broj glasova, sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja, je u svom programu obećala "posebnu odgovornost Nemačke prema Izraelu".

S druge strane ultradesna Alternativa za Nemačku koja bi mogla da osvoji 13 odsto glasova, izazvala je zabrinutost među relativno malom jevrejskom zajednicom zbog svoje navodne ksenofobije i antisemitizma, kao i nedavnog veličanja nemačkih vojnika za vreme holokausta u Drugom svetskom ratu u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Platforma Socijaldemokratske partije Martina Šulca, glavnog rivala Merkelove, sadrži priznanje posebne odgovornosti Nemačke za bezbednost Izraela, ali je povezuje direktno s mirovnim procesom sa Palestincima.

Osim toga izraelski list Džeruzalem post podseća na izjavu Šulca u kojoj je pohvalio govor palestinskog predsednika Mahmuda Abasa prošle godine u kome su navodno antisemitske tvrdnje koje su dovele do masovnih ubistava evropskih Jevreja u srednjem veku.

Šulc je pre tri godine rekao da Palestinci dobijaju 17 litara vode na svakih 70 koje dobijaju Izraelci, a izraelski ministar Naftali Benet označio je to kao potpunu laž.

Ipak lider SPD je osudio palestinski antisemitizam u izbornoj debati s Merkelovom ranije ovog meseca. Kometarišući muslimansku imigraciju on je aludirao na mlade Palestince koji dolaze u tu zemlju i koji su odrasli s duboko ukorenjenim antisemitizmom.

"Njima moram jasno reći u ovoj zemlji imate mesto samo kao prihvatite da je Nemačka zemlja koja brani Izrael", rekao je Šulc.

Tok izbora u Nemačkoj možete pratiti - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: