Devojčica za kojom se tragalo u ruševinama nije postojala

Meksikanci su nekoliko dana bili potpuno zaokupljeni sudbinom devojčice Fride Sofije, koja je živa zarobljena u ruševinama osnovne škole srušene u potresu.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

13:30

Devojčica za kojom se tragalo u ruševinama nije postojala
Foto: Tanjug/AP

Spasioci su se trkali sa vremenom u nastojanju da devojčici spasu život, ali izgleda da ta devojčica nikada nije postojala.

Iako se o devojčici naveliko pisalo u medijima, vladini zvaničnici zapravo nikada nisu potvrdili njen identitet. Devojčica s tim imenom nije bila upisana u srušenu školu.

Ministarstvo obrazovanja nije nikako moglo da pronađe roditelje ili rođake devojčice o kojoj su mediji izveštavali kao o 12-godišnjoj Fridi Sofiji.

Štampani mediji i meksička televizija Televisa javljali su danima da su spasioci nakon razornog zemljotresa jačine 7,1 stepen po Rihteru uspeli da uspostave komunikaciju s devojčicom, koja im je rekla kako su u blizini još dva učenika, ali nije znala reći jesu li živi. Spasioci, tvrdili su mediji, kazali su kako su videli njenu ruku da izviruje iz ruševina i na pitanje je li živa, micala je prstima.

U četvrtak je meksička mornarica, čiji su spasioci bili zaduženi za tu lokaciju, objavila da nema nikakvih znakova da pod ruševinama trospratnice u kojoj je bila škola još ima živih.

"Sva deca su na broju, ili, nažalost, mrtva ili sigurna u svojim domovima", rekao je zvaničnik mornarice Anhel Enrike Sarmijento, dodajući da vlada nikad nije ni imala saznanja o devojčici koja je navodno živa zarobljena pod ruševinama.

Zbunjujuća priča o Fridi dobila je nekoliko sati kasnije još čudniji zaplet. Sarmijento se ponovo pojavio pred kamerama i kazao da je ipak "mornarica distribuirala podatke o devojčici pod ruševinama temeljene na svedočanstvima spasilaca".

Nije ponudio nikakvo objašnjenje za svoje kontradiktorne izjave, ali se izvinio.

"Izvinjavam se Meksikancima što sam ranije rekao da mornarica nije imala nikakva saznanja o maloletnici koja je preživela tragediju."
Sarmijento je rekao da je iz ruševina izvučeno nekoliko tela i da su možda njihovi prsti bili ti za koje su spasioci mislili da se miču. Porekao je da su mornarica ili on osobno hteli zavarati javnost.

Televisa je jedina imala pristup lokaciji srušene škole, a svi ostali mediji, uključujući inostrane, prenosili su priču o devojčici verujući da je istinita.

Informacija da Frida Sofija zapravo ne postoji u Meksiku je izazvala bes. Na Tviteru je odmah postavljen haštag "Fake News", a korisnici se žale kako je medijska pažnja na ovaj slučaj odvukla pažnju sa stvarnih akcija spasavanja na drugim lokacijama.

Uprkos svoj tehnologiji dopremljenoj do ruševina škole, uključujući termalne kamere, senzore i skenere greška se verovatno dogodila zbog nekoliko previše entuzijastičnih spasilaca koji su jedan po jedan puzali tunelima od razmaknutih ruševina do unutrašnjosti škole.

"Mislim da nije bilo zle namere", kaže analitičar Alehandro Houp. "Oni su želeli da veruju da negde dole još ima žive dece."

U školi je poginuo 21 učenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: