Incko: Treba suspendovati zakon o referendumu u RS

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nelegalan i antidejtonski.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

23:26

Incko: Treba suspendovati zakon o referendumu u RS
Ilustracija: Thinkstock

"Referendumski zakon je na snazi, treba da se suspenduje", rekao je Incko povodom toga što je Službeni glasnik RS pre tri dana objavio Odluka o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH.

Tu odluku parlament RS je doneo još u julu 2015. godine.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će odluka o održavanju tog referenduma biti suspendovana u Narodnoj skupštini RS, pošto, kako je rekao, u RS ne postoji konsenzus o referendum, ali i zato što bi u sadašnjoj konstelaciji međunarodnih odnosa to bio rizičan potez.

Dodik je kazao da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije odustajanje od referenduma i da se to pitanje može ponovo pokrenuti.

Komentarišući "špijunsku aferu", koja je podigla tenzije između BiH i Hrvatske, Incko je kazao da treba "spustiti loptu" i prepustiti da svoj sud o tome daju nezavisni eksperti.

"Sve afere prisluškivanja treba da budu u rukama nadležnih organa. Sve što je legalno, treba raditi, ilegalno treba kazniti. Stručnjacima prepustiti to pitanje", kazao je visoki predstavnik u BiH.

Hrvatski list Nacional je pre par dana objavio da obaveštajna služba BiH prisluškuje zvaničnike Hrvatske, što je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić demantovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: