Ambasadorka SAD: Referendum mora biti otkazan

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je da nije dovoljno samo suspendovati ili odgoditi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, već ga treba otkazati.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

12:33

Ambasadorka SAD: Referendum mora biti otkazan
Foto: Thinkstock

"On (referendum) treba biti otkazan kako bi fokus mogao biti na budućnosti, bosanskohercegovačkoj ekonomiji i otvaranju radnih mesta", rekla je Morin Kormak novinarima.

Ona je navela da je američka vlada "primila k znanju da je došlo do suspenzije referenduma", dodavši da je za ukidanje sankcija predsedniku RS Miloradu Dodiku "potrebno trajno opredeljenje za budućnost, a ne za skretanje pažnje s ekonomskih i životnih pitanja".

Odluka o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, koju je parlament RS doneo još u julu 2015. godine, objavljena je pre tri dana u Službenom glasniku RS.

Dan pre objavljivanja odluke, predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će odluka o održavanju tog referenduma biti suspendovana u Narodnoj skupštini RS, jer u tom entitetu BiH ne postoji konsenzus o tom referendum i jer bi to u sadašnjoj konstelaciji mejdunarodnih odnosa bio rizičan potez.

Dodik je kazao i da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije odustajanje od referenduma, te da se, kako je naveo, to pitanje može ponovo pokrenuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: