Optužni predlog protiv dva predsednika suda i sudije

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podnelo je optužni predlog protiv dvojice predsednika sudova u Šapcu i Loznici, sudije i još dvojice muškaraca.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

13:24

Optužni predlog protiv dva predsednika suda i sudije
Thinkstock

Oni se terete za zloupotrebe službenog položaja.

U saopštenju TOK se precizira da je optužni predlog protiv predsednika Višeg suda u Šapcu Gojka Lazareva, predsednika Osnovnog suda u Loznici Dragana Cvetinovića i sudje tog suda Olivere Lazarević kao i protiv Dragana Radivojevića iz Loznice i Dušana Dozeta iz Pančeva.

Nakon sprovedene istrage, kako se dodaje u saopštenju, utvrđeno je da postoji opravdana sumnja da su Lazarev i Cvetinović izvršili po dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, a Lazarevićeva jedno.

Radivojeviću i Dozetu se stavlja na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju.

Lazarev se tereti da je kao predsednik Višeg suda u Šapcu omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka - zahteva za ponavljanje krivičnog postupka iako za to nije bilo osnova.

Na taj način je, kako navodi TOK, omogućio da Dušan Dozet izbegne stupanje na izvržavanje kazne zatvora u trajanju od sedam meseci na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda Šapcu 2014. godine.

Na izvršenje navedenog krivičnog dela Lazareva su podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dušan Dozet, a u izvršenju dela mu je pomogla Lazarevićeva. Takođe, Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova neosnovano usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenim licima i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zartvor, kako bi izvršenje kazne zastarilo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se nakon suđenja i izvođenja predloženih dokaza svi okrivljeni osude na bezuslovne kazne zatvora, napopminje se u saopštenju.

Optužni predlog nije optužnica i ne ide sudu na potvrđivanje, već se očekuje da Specijalni sudu u narednom periodu zakaže početak suđenja - glavni pretres.

Lazarev i ostali bili su uhapšeni prošlog septembra nakon čega je pokretunt krivični postupak prtiv njih.

Tužilaštvo od suda da ih osudi na bezuslovne kazne zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: