Sukobi u AKS se bliže kraju

Novi predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac smatra da se sukobi u advokaturi bliže kraju.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.09.2017.

13:50

Sukobi u AKS se bliže kraju
Thinkstock

On je ujednoporučio i da je AKS u potpunosti spremna da preuzme zadatke koji su pred njom - da povrati jedinstvo, ugled i društvenu ulogu koju ima u odbrani zajemčenih prava građana. Prioritete u radu diktiraju, ističe Gostiljac, vreme i okolnosti u kojima započinje njegov i mandat novog Upravnog odbora AKS.

Advokaturu u ovom trenutku opterećuju unutrašnji sukobi, koje Gostiljac definiše kao problemne i smatra predimenzioniranim. "Stanje u Advokatskoj komori Beograd polako se normalizuje i sukob će vrlo brzo biti okončan", kaže on za Tanjug i podseća da su nedavno uspešno okončani i izbori u Advokatskoj komori Vojvodine.

On je povodom sukoba oko rukovodstva u AKB ukazao da je on učesnik izborne Skupštine AKB od 13. maja te da njene rezultate smatra legalnim i legitimnim. "U tom smislu Upravni odbor AKB na čelu sa predsednikom Jugoslavom Tintorom ima moju podršku", naveo je Gostiljac i dodao da kao predsednik AKS-a mora da se osvrne i na kolege koje su učestvovale na nestatutarnoj Skupštini 10. juna.

"To su takođe naše kolege u punom smislu te reči i podržaću svaki napor i pomak u prevazilaženju ove situacije", naglasio je Gostiljac. On ukazuje da je Upravni odbor AKB na čelu sa Tintorom već pribavio praktično sve ingerencije koje mu po Statutu pripadaju, te "lično smatra tu stvar završenom".

Prema njegovim rečima, svi unutrašnji problemi koji opterećuju advokaturu zasnivaju se, osim na različitoj interpretaciji i tumačenju zakonskih i statutarnih odredbi, na ličnim sukobima i ličnim netrpeljivostima izmedju pojedinaca. "To je apsolutno neodgovorno. Tih ličnih odnosa sam svestan, ali me oni ne zanimaju", rekao je Gostiljac koji smatra da bi aktivnijim pristupom i pojačanom komunikacijom, odnosi između svih komora mogli da se poboljšaju i dovedu u stanje harmonije.

Jedan od predstojećih zadataka AKS biće da se advokaturi povrati društvena uloga koja joj po pripodi stvari pripada, jer je, tvrdi, ta profesija "najzdraviji deo" srpskog pravosudja i najvitalniji deo našeg društva uopšte.

Advokati su, ističe, veoma zainteresovani za donošenje svih zakona, i njihovi predstavnici već učestvuju u radnim telima za donošenje zakona, kao i u javnim raspravama u vezi sa izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: