Skandal u Skupštini možda dobije epilog

Predsednica Skupštine dobila anonimnu prijavu o protivzakonitom postupanju generalne sekretarke te institucije Svetislave Bulajić i očekuje odgovor nadležnih.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

08:00

Skandal u Skupštini možda dobije epilog
Tanjug, arhiva

Maja Gojković je za današnju "Politiku" kazala da je anonimna prijava upućena na adrese nekoliko državnih organa, koji su za to nadležni i da očekuje od njih da je obaveste da li su nešto preduzeli i, ako jesu, šta su utvrdili.

Gojkovićeva navodi i da je odmah odgovorila na dopis Agencije za borbu protiv korupcije ovim povodom. "Najvažnije mi je da zaštitim ugled institucije, a ovo je sve što je bilo u mojoj moći", ističe predsednica parlamenta. Ona kaže da je u anonimnoj prijavi koju je dobila pre mesec dana bilo navoda i o mobingu.

Prema njenim rečima, koliko zna, ta prijava je upućena i inspekciji rada i Agenciji za borbu protiv korupcije i na neke druge nadležne adrese. Dodaje da je agencija od nje tražila da dostavi neke podatke o Bulajićevoj i da je ona na taj dopis odgovorila čim su joj ti podaci prikupljeni. "Sada je na agenciji da da sud o tome", kaže Gojkovićeva.

Na pitanje da li joj se neko od zaposlenih obratio ona kaže da, osim ove anonimne prijave, to niko nije učinio imenom i prezimenom. "Obratili su mi se jedino zamenici sekretara (Branko Marinkovć i Srđan Smiljanić), koji su se požalili da je generalna sekretarka pokušala da ih iseli iz kancelarija, a oni u tom trenutku nisu bili u parlamentu. Ja sam to zaustavila, to nije primereno ponašanje. Posao generalnog sekretara je jasno definisan, a svako treba da radi u skladu sa propisanim pravilima", navela je Gojkovićeva.

Prema pisanju "Blica", Svetislava Bulajić je pre nekoliko dana pokušala da izbaci dvojicu svojih zamenika Smiljanića i Marinkovića iz njihovih kancelarija. Oni su odbili da izađu pa je ona zvala obezbeđenje, koje nije htelo da postupi po njenim nalozima. Zatim je izdala nalog da njenim zamenicima bude zabranjen ulazak u Skupštinsku salu, navodi taj list.

"Blic" piše i da su dosijei zaposlenih u parlamentu nezakonito kopirani i izneti iz parlamenta. Prema navodima lista, to je otkriveno 6. septembra, a o tome je sekretarku obavestio Veljko Rakić, načelnik Odeljenja za poslove poslaničkih grupa.

"Prema njegovim saznanjima, neovlašćena osoba tokom avgusta ušla je u kancelariju Odeljenja za ljudske resurse i uzela fotokopije dosijea većine zaposlenih. On nije imenovao ko je to uradio, ali kako nezvanično saznajemo u Skupštini, upravo je sekretarka Bulajić angažovala jednu gospođu koja je u penziji i koja je, pozivajući se na njen autoritet, tražila i dobila fotokopije", navodi "Blic".

List piše i da je Bulajićeva pokrenula proceduru za smenu Rakića. Navodi se i da su zaposleni protiv Svetislave Bulajić, nekadašnjeg kadra LDP, podneli više prijava zbog navodnih zloupotreba službenog položaja, mobinga i drugih krivičnih radnji.

Optužili su je da je kršila zakone, zaposlila sebi podobne ljude, a prema zaposlenima se "skandalozno ponašala". Takođe, na teret joj se stavlja i da je sebi odobravala prekovremeni rad i propisivala isplate. Kako tvrde zaposleni, Svetislava je sebe slala i na službena putovanja, pisala sebi dnevnice, navodi "Blic".

Bulajićeva, međutim, odbacuje optužbe za zloupotrebu položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: