Mej će tražiti dvogodišnji tranzicioni period za Britaniju

Britanska premijerka Tereza Mej poručiće liderima EU u Firenci da želi dvogodišnji tranzicioni sporazum nakon što Britanija napusti EU, preneo je BBC.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.09.2017.

23:48

Mej će tražiti dvogodišnji tranzicioni period za Britaniju
Foto: Tanjug, AP

Ministri koji vode najvažnije resore u njenoj vladi saglasni su da je potrebno da postoji tranzicioni period nakon što Britanija napusti evropski blok, preneo je Rojters.

Britanski ministri su, pak, podeljeni u mišljenju koliko taj tranczicioni period treba da traje.

Britanska premijerka obećaće Evropskoj uniji plaćanje najmanje 20 milijardi evra (18 milijardi funti) na ime "razvoda" od tog bloka, izvestio je juče "Fajnenšel Tajms".

Savetnik Mejove za EU, Oli Robins, obavestio je kolege u raznim evropskim prestonicama o toj ponudi, naveo je list, pozivajući se na neimenovane zvaničnike upoznate sa razgovorima, prenosi agencija AFP.

Mejova će to zvanično objaviti u petak u Firenci, u govoru o Bregzitu koji se sa nestrpljenjem iščekuje, dodaje londonski finansijski dnevnik FT.

Međutim, portparol nemačke vlade Georg Štrajter negirao je da je kancelarka Angela Merkel primila bilo kakvo takvo obaveštenje.

"Britanska vlada nas nije unapred obavestila o bilo kakvoj pregovaračkoj ponudi", izjavio je on na redovnom brifingu u Berlinu.

Iz kabineta Tereze Mej u Dauning stritu nazvali su izveštaj FT "čistom spekulacijom".

Britanija tek treba da predloži iznos za izmirivanje svojih finansijskih obaveza prema Evropskoj uniji kada napusti blok, a rok za njen izlazak je 29. mart 2019. godine.

Izostanak sporazuma o finansijskom poravnanju zbog "razvoda" pokazao se kao glavni kamen spoticanja u pregovorima o Bregzitu.

Mada Brisel nije javno izneo svoju cifru, visoki zvaničnici EU su rekli za AFP da se preliminarna evaluacija kreće između 60 i 100 milijardi evra.

Neto doprinos Britanije u 2015. godini, poslednjoj godini za koju su dostupni podaci, iznosio je 10,75 milijardi evra, prema dokumentaciji Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Iznos od 20 milijardi evra ukazuje na plaćanje na ime ispunjavanja obaveza Velike Britanije prema sedmogodišnjem budžetu EU, koji traje do 2020. godine i koji bi mogao da se izmiruje tokom izlaska te zemlje iz bloka, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: