Predsednik J. Koreje: Razumno rešiti severnokorejsku krizu

Predsednik Južne Koreje Mun Dže In pozvao je na rešavanje severnokorejske krize na razuman način, kako bi se sačuvao mir.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.09.2017.

17:13

Predsednik J. Koreje: Razumno rešiti severnokorejsku krizu
Foto: Tanjug/AP

Govoreći na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Mun je rekao da bi sankcije trebalo da dovedu Pjongjang za pregovarački sto i nateraju ga da odustane od svog nuklearnog oružja.

Mun je rekao da sve zemlje moraju striktno da se pridržavaju sankcija UN prema Severnoj Koreji i usvoje oštrije mere zbog poslednjih provokacija Pjongjanga, preneo je Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp danas će se oglasiti u vezi sa sankcijama Severnoj Koreji, najavio je neimenovani visoko pozicionirani administrativni zvaničnik.

Prema njegovim rečima, njegovo saopštenje o sankcijama se neće odnositi na naftu, preneo je Rojters.

Tramp je u prvom obraćanju sa govornice UN uputio oštre kritike na račun Severne Koreje poručivši da ako Amerika ili njeni saveznici budu ugroženi, Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi Severnu Koreju.

On je takođe za lidera te zemlje Kim Džong Una rekao da je "raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji".

"Sada je vreme da sve zemlje rade zajedno da izoluju Kimov režim sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem", rekao je Tramp.

Primena bilo kakvih američkih vojnih mera protiv Pjongjanga vodiće katastrofalnim posledicama po region i celokupne međunarodne odnose, izjavio je ranije danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov.

On je to naveo u intervjuu za TAS S, komentarišući izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da će "totalno uništiti" Severnu Koreju.

"To je njiihova poznata teza da su sve opcije na stolu, uključujući vojne. Ali, verujemo da bi to imalo teške posledice i po Severnu i po Južnu Koreju, kao i region uopšte i celokupne međunarodne odnose uopšte. To nije opcija", naglasio je Gatilov.

Tass navodi da je Vašington istovremeno shvata da su ovi koraci opasni i ne donosi odluku o napadu.

"Ipak bi razum trebalo da prevagne ovde. Ne bi trebalo da razmišljamo o vojnim metodama, već o tome kako započeti pregovore i dijalog", rekao je Gatilov.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izjavio je danas da pretnja američkog predsednika Donalda Trampa da će uništiti njegovu zemlju zvuči kao "pseći lavež".

"Ako je namera da nas uplaši psećim lavežom, to bio samo pseći san ", rekao je Ri u prvoj reakciji na Trampove pretnje za govornicom Generalne skupštine UN.

Na pitanje da prokomentariše to što je Tramp severnokorejskog lidera Kim Džong Una nazvao raketašem (Rocket man), Ri je rekao i da "mu je žao Trampovih saveznika", prenosi AP.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje održaće govor u UN u petak, javila je agencija Jonhap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: