Iranski lider o Trampu: Ludački govor gangstera bez mozga

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamnei ocenio je govor predsednika SAD Donalda Trampa u UN kao "jezik kauboja i gangstera".

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.09.2017.

14:25

Iranski lider o Trampu: Ludački govor gangstera bez mozga
Getty Images

"Ludački i veoma preteći, uvredljiv i konfuzan govor predsednika SAD sa njegovim kaubojskim i gangsterskim jezikom može biti objašnjen mržnjom i nesposobnošću (zvaničnika američke vlade koji) nemaju mozga. Komentari predsednika SAD nisu na čast američkom narodu i elita te zemlje treba da se stidi takvog predsednika i njegovih komentara", naveo je Hamnei.

On je naveo da "mržnja" američkih lidera prema Iranu može da se objasni "prisustvom i uticajem Irana koji su doveli do neuspeha SAD i Izraela" u regionu.

U svom govoru pred Generalnom skupštinom, Tramp je u utorak održao snažan antiiranski govor, i tu državu nazvao "otpadničkom" i "korumpiranom diktaturom".

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine. Atmosfera se malo poboljšala tokom drugog mandata Baraka Obame, ali je Trampov dolazak na vlast oživeo napetosti.

Tramp je zapretio istupanjem SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa SAD, Nemačkom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Velikom Britanijom u julu 2015.

Tim sporazumom je predviđeno postepeno ukidanje ekonomskih sankcija Iranu u zamenu za ograničenje nuklearnog programa u civilne svrhe.

Iranski predsednik Hasan Rohani je pred Generalnom skupštinom UN juče rekao da će Teheran "odlučno" odgovoriti na svako kršenje sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: