Anketa: Pad podrške Merkelovoj, rast ultradesničara

Opala podrška konzervativcima nemačke kancelarke Angele Merkel, tri dana uoči izbora na kojima se očekuje da će kancelarka osvojiti četvrti mandat.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.09.2017.

11:28

Anketa: Pad podrške Merkelovoj, rast ultradesničara
Tanjug-AP

Istovremeno, podrška krajnje desničarskoj Aternativi za Nemačku (AfD) porasla za dva poena, pokazuje danas objavljena anketa.

Prema anketi GMS-a, blok Merkelove osvojio bi 37 odsto glasova dok bi socijaldemokrate, njen glavni protivnik, dobili 22 odsto, koliko je i ranije predviđeno, preneo je Rojters,

Podrška AfD, za koju se predviđa da će po prvi put ući u donji dom Bundestaga, porasla je za 10 odsto dok Stranka slobodnih demokrata i radikalna levica imaju po 9 odsto, a Zelena partija 8 odsto.

Dodavanjem elementa neizvesnosti, međutim, anketa predviđa da će broj onih koji neće glasatili ili koji su neopredeljeni iznositi 34 odsto, što je više od 29 odsto koji nisu glasali na prošlom izborima pre četiri godine.

Kako je ranije objavljeno, antiimigraciona i antiislamska AfD biće, po svemu sudeći, prva nacionalistička partija krajnje desnica koja će preskočiti cenzus od pet odsto i ući u nemački parlament posle Drugog svetskog rata.

Sve nemačke etablirane stranke vide AfD kao marginalnu radikalnu grupu, ali njen uspon vodi ka fragmentiranju političke scene i mogao bi da zakomplikje formiranje buduće koalicije najverovatnijeg pobednika Angele Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: