Makron: Nuklearni sporazum s Iranom nije dovoljan

Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio da nuklearni sporazum zaključen s Iranom 2015. nije dovoljan.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

11:25

Makron: Nuklearni sporazum s Iranom nije dovoljan
Getty images

"Potreban nam je sporazum iz 2015. Da li je taj sporazum dovoljan? Nije dovoljan s obzirom na regionalne događaje i rastući pritisak koji Iran vrši u regionu", rekao je Makron sinoć u obraćanju novinarima u Njujorku na margini zasedanja Generalne skupštine UN.

On je naveo pojačanu iransku aktivnost oko balističkih raketa i rekao da je potrebno da se umire države regiona i SAD.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak je ponovo oštro kritikovao iranski nuklearni sporazum u govoru pred UN i nagovestio izlazak SAD iz njega.

Po Makronovom mišljenju, u vezi s balističkim aktivnostima Irana treba uvesti seriju sankcija i treba otvoriti razgovore o nuklearnom pitanju posle 2025. kada po sporazumu ističu restrikcije za određene iranske nuklearne aktivnosti. On je dodao da takodje treba početi razgovore o ulozi Irana u regionu zato što tenzije rastu oko aktivnosti Hezbolaha i pritiska Irana na Siriju.

Makron je rekao da je to predložio dvojici predsednika, iračkom i američkom, i dodao da će se angažovati da se dodje do sporazuma na osnovu tih predloga.

"Potrebne su nam SAD u regionu jer su one deo koalicije u Siriji. Dakle potrebno je postići sporazum i pokušaću da ubedim (Donalda ) Trampa da ne osudjuje sporazum nego da ga dopuni tim tačkama", rekao je Makron.

On je dodao da se nada da će narednih nedelja moći da promoviše potpuno i ambiciozno rešenje koje bi odgovorilo na nastale zabrinutosti i sprečile da se uništi sporazum postignut 2015. godine.

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak u UN nazvao nuklearni sporazum s Iranom "sramotom" za SAD i rekao da vlada Irana "maskira korumpiranu diktaturu lažnim prividom demokratije" i nemilosrdno vrši represiju nad svojim gradjanima. ; Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su u julu 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: