Šef Trampovog tima nudio informacije Olegu Deripaski?

U aferu oko navodnog ruskog mešanja u predsedničke izbore u SAD Vašington post umešao je i ruskog tajkuna Olega Deripasku.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

09:07

Šef Trampovog tima nudio informacije Olegu Deripaski?
Ilustracija: Thinkstock

Prema navodima tog lista, bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa, Pol Manafort, ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsedničkim izborima koji su održani 2016. godine.

Manafort je privatan razgovor sa Deripaskom ponudio manje od dve nedelje pre nego što je Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Rojters.

"Ako mu je potreban privatan informativni razgovor, možemo to da sredimo", napisao je Manafort u mejlu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, navodi "Vašington post", pozivajući se na osobe bliske toj prepisci.

Vašingtonski dnevnik tvrdi da je imao uvid u delove ovog mejla, poslatog 7. jula 2016, kao i u druge delove Manafortove prepiske.

Ovaj mejl je među desetinama hiljada dokumenata koja su dostavljena američkim istražiteljima u okviru istrage o navodnim pokušajima Rusije da utiče na prošlogdišnje predsedničke izbore u SAD u Trampovu korist i o eventualnom dosluhu nekog iz Trampovog predizbornog tima sa Moskvom s tim u vezi, napominje Rojters.

Manafortov portparol Džejson Maloni rekao je za "Vašington post" da nikakvih razgovora nije bilo i da je putem spornih mejlova Manafort zapravo pokušavao da naplati neotplaćene dugove.

Američki list navodi da nema dokaza da je Deripaska ikada primio Manafortovu navodnu ponudu niti da su ikada razgovarali, dok je Deripaskin portparol rekao tom listu da ti mejlovi predstavljaju spletkarenje "konsultanata u ozloglašenoj banditskoj industriji vašingtonskog političkog establišmenta", navodi britanska agencija.

Inače, Manafort je jedan od nekoliko bliskih savetnika koji su Trampu pomogli da odnese pobedu na prošlogodišnjim izborima, a koji su sada pod istragom u okviru istrage o navodnom mešanju Rusije u američke izbore.

Šef Trampovog predizbornog tima postao je u junu 2016, ali je bio primoran da podnese ostavku dva meseca kasnije zbog navoda da je u poslovnim odnosima s bivšim liderom Ukrajine Viktorom Janukovičem, koga podržava Kremlj.

Interesovanje za Manaforta produbilo se zbog njegovih presretnutih komunikacija s ruskim operativcima, navodi Si-En-En.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: