Mej u UN: Potrebni snažniji koraci protiv Kim Džong Una

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je na snažnije korake protiv programa nuklearnog naoružanja severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.09.2017.

00:49

Mej u UN: Potrebni snažniji koraci protiv Kim Džong Una
Foto: Tanjug/AP

Ona je pozvala i na očuvanje međunarodnog poretka i multilateralnih institucija.

"Kim nastavlja da prkosi i provocira međunarodnu zajednicu i da preti svojim susedima", upozorila je Mej u svom obraćanju na zasedanju Generalne skupštine UN, prenosi AP.

Kako je istakla, rešenost međunarodne zajednice da učvrsti pravila - jača je od rešenosti Severne Koreje da ih potkopa.

Britanska premijera je u svom govoru, takođe, pozvala svetske lidere da brane pravila zasnovana na međunarodnom poretku i njegovim multilateralnim institucijama, dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp uzdizao ideju nacionalnog suvereniteta, navodi AFP.

Mej je upozorila na mnoge opasne izazove sa kojima se suočavaju države članice UN - od upotrebe hemijskog oružja u Siriji protiv sopstvenog naroda, do terorizma i ekonomske jednakosti, pozvavši na jedinstvene napore.

"Verujem da je jedini način da odgovorimo na ovaj dugačak niz izazova - da se ujedinimo i branimo međunarodni poredak na čijem smo stvaranju tako naporno radili i vrednosti koje zagovaramo", poručila je Mej.

Prema njenim rečima, osnovne vrednosti koje dele članice svetske organizacije su vrednosti pravde, poštenja i ljudskih prava, a one su među zemljama stvorile zajednički razlog za udruženo delovanje u zajedničkom interesu i za formiranje multilateralnog sistema.

Njeni komentari su u suštoj suprotnosti sa Trampovim jučerašnjim govorom, u kojem je on koristio razne varijante reči "suveren" ili "suvernitet", i to više od 20 puta, uz veličanje "nacionalne države", zaključuje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: