"Otvorena pitanja sa Slovenijom nisu nepremostiva"

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da smatra da otvorena pitanja sa Slovenijom nisu nepremostiva te izrazio nadu da će se doći do rešenja.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

22:16

Screenshot

On je istovremeno potvrdio sastanak sledeće nedelje u Zagrebu sa slovenačkim premijerom, prenosi Hina.

Plenković, koji u Njujorku učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, na marginama tog sastanka razgovarao je s Mirom Cerarom te rekao kako će se njihov sastanak održati 27. septembra u Zagrebu. Dodao je da je želja da se ostvari napredak u odnosima dve zemlje i da se dijalogom može doći do rešenja.

"Moja je poruka jasna, Slovenija je nama susedna, prijateljska zemlja, imamo nešto otvorenih pitanja ali ona nisu nepremostiva i uz poštovanje međunarodnog prava mislim da možemo doći do rešenja", rekao je Plenković.

Na pitanje kako komentariše Cerarovu izjavu za slovenačku agenciju STA da će moći da se razgovara samo o sprovođenju odluke arbitražnog suda, a ne o bilateralnom rešavanju pitanja granice, Plenković je rekao da je za Hrvatsku pozicija što se toga tiče i dalje ista - otvoreno granično pitanje želi rešavati dijalogom i kad je reč o kopnenoj i kad je reč o morskoj granici.

"Mislim da je poruka koju želimo da pošaljemo našim partnerima u međunarodnoj zajednici da smo dovoljno zreli i odgovorni da dijalogom između Ljubljane i Zagreba možemo napraviti iskorak", zaključio je Plenković.

Cerar je ranije danas takođe potvrdio da će se iduće sedmice u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom te dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primena sporne arbitražne presude o granici između dve države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: