Uhapšen Igor Jug; Živaljević: Hteo da ubije Zaeva

U Kumanovu je uhapšen Igor Jug, jedan od članova grupe koja je 27. aprila upala u Sobranje, gde su bili napadnuti i pretučeni poslanici opozicije i novinari.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

11:12

Uhapšen Igor Jug; Živaljević: Hteo da ubije Zaeva
Thinkstock

Ministarstrvo unutrašnjih poslova Makedonije potvrdilo je hapšenje.

Navodi se da policija u Kumnovu privela osobu I. J. (47) po naredbi makedonskog državnog tužilaštva u vezi s događajima u Sobranju Makedonije 27. aprila, kada su bili napadnuti i pretučeni poslanici tadašnje opozicije i novinari.

Za Juga se sumnja da je počinio krivična dela "učestvovanje u grupi koja će da spreči službeno ce u vršenju dužnosti", "učestvovanje u grupi koja će da izvrši krivično delo" i "razbojništvo". Igoru Jugu je bio određen pritvor, ali policija do sada nije uspevala da ga privede.

Igor Jug, koji je tokom upada u Sobranje nosio crnu majicu sa znakom organizacije HOS (Hrvatske odbrambene snage), kako je u jednom intervjuu tvrdio srpski diplomata i obaveštajac Goran Živaljević, koji je tada takođe bio u makedonskom parlamentu, trebalo je da ubije tadašnjeg lidera opzicije Zorana Zaeva.

Jug je te optužbe odmah demantovao preko svog profila na Fejsbuku, odgovarajući da bi da je imao takav cilj to i uradio.

Igor Jug je vođa udruženja "Vančo Černozemski" iz Kumanova, koje je bilo deo makedonskog nacionalističkog patriotskog fronta. Pred događaje u Sobranju taj front je objavio deklaraciju da se protivi načinu na koji parlamentarna većina nastoji da formira vladu i zapretio i drugim merama.

Prema izveštaju televizije Telma, prvobitno se govorilo da se Jug krije u južnoj Srbiji, gde je otišao podmah posle incidenata, ali su srpske vlasti nakon provere saopštile da nije tamo.

Jug je 27. aprila bio u grupi ljudi koja je uspela da dođe do pres-sale u Sobranju Makedonije, gde su fizički napadnuti poslanici tadašnje opozicije, koja je kasnije formirala vladu.

U parlament je ušao kroz prednja vrata, koja su otvorili poslanici VMRO DPMNE Kesto Mukoski i Sašo Vasilevski, dok je veliki deo nasilnika sa fantomkama ušao na zadnja vrata, navodi Telma.

Jug je tokom upada nosio crnu majicu sa simbolom HOS-a, a na snimcima se vidi da duže vreme drži ruku pod majicom iza leđa, što je izazvalo sumnju u javnosti da je možda naoružan. U nasilju kada su demonstranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina, posle višednevnog ometanja, izabrala predsednika parlamenta, povređeno je više od 100 osoba, među kojima lideri tadašnjih opozicionih stranaka SDSM Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: