Estonija ima plan za ubrzavanje puta Srbije ka EU

Estonja, koja predsedava Savetom EU, radi na organizaciji otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije. Mogući termini sredina oktobra i decembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

14:12

Estonija ima plan za ubrzavanje puta Srbije ka EU
Thinkstock

"Naša namera je da to bude u decembru", kađu za Tanjug u diplomatskim krugovima estonskog predsedavanja.

U ovom trenutku u Briselu nemaju tačan datum kada bi mogla da se održi sledeća Međuvladina konferencija Srbije i EU i koja bi poglavlja tom prilikom mogla da budu otvorena.

”Nemamo još ništa konkretno, ali naša namera je da to bude u decembru”, poručuju u krugovima bliskim estonskom predsedavanju Savetom EU. U Savetu EU kažu da se u radnim telima Saveta trenutno intenzivno radi na pripremi poglavlja 6 koje se odnosi na pravo privrednih društava kao i na poglavlju 33 koje se bavi usklađivanjem finansijskih i budžetskih propisa Srbije sa EU.

Kada je reč o poglavlju 30- ekonomski odnosi sa instranstvom, zemlje članice trenutno rade na usklađivanju interne pozicije koje se odnosi na bilateralne sporazume koje su zemlje članice potpisivale medjusobno pre ulaska u EU.

”Ovo pitanje se trenutno nalazi pred Sudom EU u Luksemburgu, a pojedine zemlje članice, na čelu sa Nemačkom, očekuju da se u propratno pismo pregovaračke pozicije za poglavlje 30 unese rečenica koja konstatuje da će se, u tom smislu, u daljim pregovorima sa Srbijom postupati po preporuci Suda EU”, objašanjavaju za Tanjug u evropskim diplomatskim izvorima.

U Briselu naglašavaju da je u pitanju ”tehnička stvar” koja ne bi trebalo da prestavlja problem za otvaranje poglavlja 30 sa Srbijom koje se odnosi na zajedničku trgovinsku politiku EU, multilateralne odnose, bilateralne sporazume s trećim zemljama, kao i razvojnu politiku i humanitarnu pomoć, a čija se pravna tekovina najvećim delom sastoji od direktno primenjivog zakonodavstva EU.

Pored ova tri poglavlja, Srbija će u narednom periodu Briselu proselediti još dve pregovaračke pozicije za poglavlje 9 koje se odnosi na finasijske usluge i poglavlje 13 - ribarstvo.

Mogući termini za otvaranje novih poglavlja Srbije u pregovorima sa EU su sredina oktobra i decembra kada se u Briselu održavaju sastanci ministara opštih poslova EU i lideri zemalja članica.

Na odluku zemalja članica o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom uticaće i izvešataj o napretku Srbije u oblasti fundamentalnih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji.

Evropska komisija ovim povodom sprema izveštaj koji bi trebalo da predstavi zemljama članicama početkom novembra.

U cilju moguće podrške za otvaranje novih poglavlja još u oktobru Srbija će zemljama članicama EU ranje predstaviti postignuto o oblasti reforme pravosuđa, osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: