Dolazak Trampa u Srbiju – "pristajemo na sve" ili... VIDEO

Od raspada bivše Jugoslavije u Beograd nije došao nijedan predsednik SAD, a predsednik Srbije očekuje da bi Donald Tramp mogao da dođe u Srbiju sledeće godine.

Izvor: TV Prva

Četvrtak, 21.09.2017.

20:36

Dolazak Trampa u Srbiju –
Foto: Tanjug

Posle ruskog, kineskog i drugih brojih evropskih lidera, Srbija bi uskoro mogla da ugosti i predsednika SAD.

"To bi sasvim siguno bila istorijska poseta, budući da bi to bio prvi predsednik SAD koji bi u Srbiju došao", smatra Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Američki predsednik Džimi Karter 1980. godine bio je u zvaničnoj poseti Srbiji, odnosno Jugoslaviji.

"Visoki zvaničnici francuske i predsednik SAD, kada idu, ne idu u protokolarne posete, nego je to uvek kruna nekog procesa ili je to kao u slučaju Srbije priznanje za ono što čini kako bi održala sttabilnost u regionu", navodi Vladimir Vuletić, sociolog.

Beogradom će do kraja godine prošetati turski predsednik, početkom sledele godine francuski, a vrlo moguće, do kraja 2018. godine i američki predsednik Donald Tramp. I dok jedni ocenjuju da bi ta poseta za Srbiju bila istorijska, drugi se pribojavaju da ona ne bi bila sasvim povoljna po našu zemlju.

"Sa jedne strane to može da znači - Tramp će doči ukoliko predamo Kosovo, odreknemo se Republike Srpske i uradimo sve ono što se od nas već dugo zahteva. Tu je i odricanje od prijateljstva sa Rusijom", smatra Željko Cvijanović, novinar.

Međutim dolazak američkog predsednika u Srbiju mogao bi da govori i o drugačijim tendencijama američke spoljne politike.

"To bi značilo da je u Americi Tramp uspeo da odnese prevagu nad takozvanom "dubokom državom" i da je posle toga uspeo da napravi neku vrstu detanta u svetu", objašnjava Cvijanović.

Uz najavu moguće posete američkog, Srbija je dobila i potvrdu o poseti novog francuskog predsednika. Dolaskom najavljenih lidera Srbija bi zaokružila posete svih svetskih lidera, sa Istoka i sa Zapada. Ali dolazak Donalda Trampa u zvaničnu posetu Srbiji mogao bi da promeni i gotovo dve decenije negativnu sliku dela javnosti u Srbiji prema američkim liderima.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: