Dveri predale Skupštini predlog Deklaracije o zaštiti Srba

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je poslanička grupa Dveri podnela Skupštini Srbije predlog Deklaracije o zaštiti Srba i rasejanju i regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

15:05

Dveri predale Skupštini predlog Deklaracije o zaštiti Srba
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Kako je rekao, očekuju da će se deklaracija naći na dnevnom redu Parlamenta na zasedanju u oktobru.

"Već 30 godina Skupština Srbije nije donela odgovarajuću deklaraciju kojom bi stala u zaštitu prava Srba u regionu i rasejanju", rekao je on i ukazao na pažnju da se državne institucije ne bave ovom problematikom, te da jedina postojeća, Upravu za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova, već tri godine ne može da izabere direktora".

Lider Dveri je rekao da je predlog upućen Skupštini Srbije, ali i Republike Srpske i da bi bilo dobro da oba parlamenta "donesu deklaraciju kojom bi se zaštitili Srbi u regionu i rasejanju.

Prema njegovim rečima deklaracija ima deset tačaka u kojima se insistira da država ukroz zaključene bilateralne sporazume insistira na zaštiti prava Srba u regionu, da donese dugoročnu strategiju o kulturnom integrisanju Srba na Balkanu, formira srpske kulturno -informativne centre u svim gradovima regiona.

"Diplomatsko-konzularna odeljenja su dužna da rade na pomirenju udruženja i otvaranju dodatnih škola za učenje srpskog jezika. Srbija treba da radi na razvijanjju postojećih i otvaranju novih državnih institucija koje bi se bavile položajem Srba u rasejanju", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: