"Madrid de fakto uveo vanredno stanje u Kataloniji"

Madrid je uveo de fakto vanredno stanje u Kataloniji, rekao je Karles Pućdemon, predsednik te oblasti, koja se priprema da održi referendum o nezavisnosti.

Izvor: Beta

Sreda, 20.09.2017.

13:44

Tanjug, arhiva

On je ovo izjavio posle današnjeg hapšenja 13 visokih katalonskih zvaničnika i zamrzavanja finansija te oblasti.

"Vlada je de fakto suspendovala autonomiju Katalonije i uvela de fakto vanredno stanje", rekao je Pućdemon posle tih hapšenja optužujući vladu španskog premijera Marijana Rahoja da je "totalitarna" i da krši "osnovna prava" i dodao da će referendum biti održan po planu.

Španska policija uhapsila je u današnjim racijama 12 zvaničnika regionalne vlade u Kataloniji, kao i najbližeg saradnika potpredsednika regionalne vlade, dok se ta oblast priprema za referendum o odvajanju, koji je prema vlastima u Madridu - nelegalan.

Policijske racije izvedene su u nekoliko regionalnih minstarstava u Barseloni, uključujući ekonomije, spoljnih poslova, telekomunikacija, socijalnih pitanja i u zgradi predsedništva, 11 dana pred referendum planiran za 1. oktobar.

Špansko ministarstvo finansija uvelo je od danas nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum, koji je proglašen neustavnim. Tim ograničenjima je praktično sva potrošnja u Kataloniji pod kontrolom centralne vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: