Tilerson: SAD će se povući iz sporazuma ako se ne doradi

SAD neće ostati u iranskom nuklearnom sporazumu ako se "ne unesu promene", jer taj tekst "zaista treba preispitati", kaže državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

10:15

Tilerson: SAD će se povući iz sporazuma ako se ne doradi
Getty images

Tilerson je sinoć u intervjuu za televiziju Foks Njuz tokom Generalne skupštine UN rekao da je najveći nedostatak sporazuma zaključenog 2015. godine između Irana i velikih sila činjenica "da ima kraj" i da se njime samo odlaže problem za kasnije.

Prema tekstu sporazuma restrikcije uvedene za određene iranske nuklearne aktivnosti postepeno će biti ukidane od 2025. godine.

"To znači da možemo praktično da počnemo da brojimo unazad do trenutka kada (Iranci) budu ponovo preuzeli pune vojne nuklearne kapacitete", rekao je šef američke diplomatije.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je juče ponovo oštro kritikovao iranski nuklearni sporazum u govoru pred UN, treba do sredine oktobra da odluči da li će potvrditi pred Kongresom da Teheran poštuje svoje preuzete obaveze. U slučaju da ne bude to potvrdio, američki poslanici bi mogli ponovo da uvedu sankcije ukinute prema sporazumu, što bi moglo da dovede do potpunog raspada tog sporazuma.

"Predsednik zaista želi da preradi taj sporazum", da ga "ponovo ispregovara" i "potrebna nam je podrška naših evropskih i drugih saveznika da utiču na Iran da i on shvati da taj sporazum zaista treba revidirati", rekao je Tilerson.

"Ako treba da ostanemo u iranskom sporazumu, treba uvesti promene", rekao je američki šef diplomatije.

Teheran i Evropljani odbijaju da revidiraju istorijski sporazum kojim treba da se garantuje strogo civilna priroda iranskog nuklearnog programa u zamenu za progresivno ukidanje sankcija. Francuska je predložila mogućnost uvodjenja dodatka za posle 2025. godine da bi se izašlo iz ćorsokaka, ali za sada nema naznaka da će ta inicijativa uspeti.

Ministri spoljnih poslova zemalja potpisnica sporazuma (Iran, SAD, Kina, Rusija, Nemačka, Francuska i Velika Britanija) treba da se sastanu danas u Njujorku. To će biti prvi susret Tilersona i njegovog iranskog kolege Džavada Zarifa od dolaska Donalda Trampa u Belu kuću u januaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: