Odbrana traži lečenje Dikića u Srbiji, nastavak sutra

U Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra prošle godine.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

11:55

Odbrana traži lečenje Dikića u Srbiji, nastavak sutra
Thinkstock

Današnje ročište obeležili zahtevi tužilaštva i odbrane za razdvajanje postupaka protiv Miloša Jovanovića i Bratislava Dikića, za kojeg je odbrana tražila lečenje u Srbiji. Dikićeva odbrana je saopštila da su se već obratili Vladi Srbije za dodatne garancije za optuženog Dikića.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić smatra da dve države imaju dobru saradnju i da to nije pitanje u ovom slučaju. Kazao je da dijagnostiku treba uraditi što pre, te da je moguće i da lekari iz Srbije pregledaju Dikića u Crnoj Gori.

Dikićeva odbrana je tražilla hitno prekidanje procesa protiv Dikića i razdvajanje postupka ili će se, kako su kazali, u suprotnom žaliti sudu u Strazburu. Zbog brojnosti procesnih predloga, sudija Suzana Mugoša je prekinula pretres i nastavak zakazala za sutra, prenela je RTCG.

Jovanović se danas nije pojavio u sudnici, niti je opravdao svoj izostanak. Tužilac Saša Čađenović kazao je da Jovanović nije opravdao svoje današnje odsustvo i istovremeno odbacio navode odbrane da tužilaštvo opstruira postupak.

Takođe optuženi u tom postupku, funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević zatražio je da se naredi privođenje i pritvaranje Miloša Jovanovića.
"To gde se nalazi Miloš Jovanović zna samo tužilac Čađenović, jer mu je on obezbeđivao dolazak. I vi i tužilaštvo opstruišete ovaj postupak odbijajući medicinsko veštačenje zdravstenog stanja Miloša Jovanovića", kazao je Knežević.

Tužilaštvo je predlažilo da se razdvoji postupak protiv Miloša Jovanovića, kako se postupak ne bi odugovlačio. Advokati takav predlog smatraju preuranjenim i suprotnim zakonu. Kažu i da je Jovanović privilegovan u ovom postupku, te da njemu treba odrediti pritvor.

Sudija Mugoša je upozorila optužene Andriju Mandića i Milana Kneževića da se ne smeju dok tužilac govori.

Dikićev advokat je predložio formiranje lekarskog tima koji će proceniti zdravsteno stanje njegovog branjenika. a to je sudija Mugoša odgovorila da ne stoje navodi da sud vrši opstrukciju. “Sud konstatuje da je shodno Pravilniku o bližem načinu izvršavanja pritvora, predviđeno da zdravstvena njega bude pružena u zatovru, ako u zatvoru nema uslova, zatvorski lekar će to lice uputiti na lečenje u adekvatnu ustanovu”, precizirala je.

Dikić je kazao da mu je ovaj sudski postupak bitan i da pristaje da se leči u crnogorskom Kliničkom centru."Ovde nije u pitanju samo hirurška intervencija, jer postoperativni proces će trajati i do šest meseci", kazao je Dikić. “Znam jer sam to prošao dva puta”, kazao je i dodao da je to nemoguće izvršiti u zatvorskim uslovima. On je rekao i da mu je pre nekoliko dana opet predložena operacija.

Sudija Mugoša je rekla da je dobila izveštaj lekara specijalista iz KC CG o zdravstvenom stanju Dikića koji je predložio magnetnu rezonancu, ali i da Dikić odbija svaku biopsiju. Dikić je objasnio da odbija biopsiju zbog različitih mišljenja lekara. aže da je jutros primio terapiju i 35 injekciju i da ima bolove. “Pratiću suđenje koliko mogu”, poručio je Dikić.

Specijalni tužilac Saša Čađenović smatra da je predlog za razdvanaje procesa i ukidanje pritvora Dikiću preuranjen. "Kada nisu u celosti utvrdjene činjenice o zdravstvenom stanju Dikića, takva odluka se ne može doneti, i mislim da se dalja dijagnostika može obaviti u KČG", poručio je Saša Čađenović. Inače, optuženi su ranije negirali učešće u planiranju nasilnog rušenja ustavnog poretka Crne Gore.

Optužnica za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije podignuta je protiv 14 osoba, a za organizatore kriminalne grupe terete se ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje se sumnja da su pripadnici ruske obaveštajne službe GRU.

Među optuženima se nalaze i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Srbija je, međutim, odbila da ih izruči Crnoj Gori.

Ključni svedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Saša Sinđelić iz Beograda, otkrili su namere terorističke grupe. Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodijeljen status svedoka saradnika. Do sada je sporazum o priznanju krivice u ovom slučaju potpisalo osam srpskih državljana koji su pristali da u zatvoru provedu po pet meseci.

Prema optužnici, deo zavere činili su i visoki funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević i službeni vozač DF-a Mihailo Čadjenović. Oni su odbacili optužbe, tvrdeći da je proces montiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: