Nova pravila: Roditelji da plaćaju kazne, a đaci... VIDEO

Poslanici raspravljaju o dva značajna prosvetna Zakona - Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlogu zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: TV Prva

Sreda, 20.09.2017.

20:05

Nova pravila: Roditelji da plaćaju kazne, a đaci... VIDEO
Foto: Thinkstock

Deca su krenula u školu i još bi se isključivo igrala. Obaveza nisu svesna, odgovornosti još manje. A ona će po novom zakonu biti velika kako za njih, tako i za njihove roditelje:

Nova pravila i kazne:

Ukoliko đak uništi i ukrade npr. školsku klupu, štetu nadoknađuje roditelj. Ukoliko đak maltretira drugog đaka ili bude nasilan, roditelj plaća od 30.000 do 100.000 dinara. Roditelji plaćaju i izostanke ukoliko ih ne opravdaju i to od 5.000 do 100.000 dinara.

I ne samo to. Prvi put Zakon uvodi pojam društveno korisnog rada koji će za ozbiljnu povredu discipline izricati škola, ali će obavestiti roditelja. Učenik će kaznu odrađivati u školi ili van nje, ali pod nadzorom nastavnika.

"Mi kao škola možemo da reagujemo onako kako nam zakon dozvoljava, ali međutim nećemo moći i da sprovodimo neke mere prema roditeljima", kaže za TV Prva
Goran Šupljeglav, direktor OŠ "Borislav Pekić".

Upravo učitelji i nastavnici su poslednjih godina bombardovani raznim pravilnicima o pravima deteta. Poštovala se forma, a ne učitelj. Deca su postajala sve nevaspitanija, a roditelji sve bezobrazniji. Da li je novi zakon rešenje?

"Ne očekujte čuda za godinu dana, ali ako je ovo odgovoran i ozbiljan početak, a mislim da jeste, da se sa tim kao ministarstvo i društvo sukobimo i uhvatimo u koštac da bismo imali bolje rezultate u učenju", smatra ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mnogi su ovaj zakon protumačili kao prevaspitavanje roditelja. Jer ako do polaska u školu nisu uspeli da vaspitaju svoje dete, kazne će ih naterati da to napokon urade.

Šta vi mislite?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: