Organizatori Parade ponosa zadovoljni

U ovogodišnjem "Prajdu" u Beogradu učestvovalo je više ljudi nego prošle godine što je dobar znak, izjavila predstavnica organizacionog odbora Prajda..

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

13:40

Organizatori Parade ponosa zadovoljni
Tanjug, Dimitrije Goll

Anita Mitić je na konferenciji za novinare rekla da je šetnja bila "istorijski događaj" jer su učestvovali, po prvi put, premijerka Ana Brnabić, dva ministra i gradonačelnik Beograda.

"Atmosfera je bila mnogo opuštenija", istakla je ona navodeći da je ove godine za bezbednost Parade bilo zaduženo 2.000 policajaca što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 4.000.

Goran Miletić je rekao da pitanje bezbednosti nije više ključno tokom Prajda.

"Ulice Kneza Miloša i Nemanjina bile su otvorene do otvaranja punktova. To je ranije bilo nezamislivo. Svi kafici su radili i u njima su sedeli ljudi. U tim delovima se vidi unapređenje bezbednosti Prajda...Nadamo se da će sledeće godine policije biti manje i da će šetnja duže da traje", istakao je on.

Prema njegovim rečima, veliki pomak ove godine ostvaren je otvaranjem Info Prajd centra u koji svakog dana dolazi oko 100 ljudi, običnih građana, a da se nije dogodio nijedan incident osim jedne grupe koja je došla da izrazi negodovanje.

On je rekao da organizatori nisu zadovoljni brojem učesnika Prajda. "Voleli bismo da ih ima više. To govori da i dalje ima nasilja i diskriminacije i da se predstavnici LDBT plaše da izadju", ocenio je Miletić.

Dragoslava Barzut rekla je da će bezbednost postojati onda kada neko prvi put bude odgovarao za nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice. Do sada nije presudjen nijedan slučaj zločina iz mržnje iako u Zakonu postoji to krivično delo.

Ona je rekla da je prema podacima organizacije Da se zna, od avgusta prošle do avgusta ove godine, evidentirano više od 80 slučajeva nasilja nad LGBT osobama, a donete dve presude. "Država mora sistemski da štiti LGBT osobe. Mora postojati sistem koji funkcioniše i koji ne zavisi od jedne osobe ili institucije", rekla je ona.

Organizatori su najavili da će se sledeće godine Prajd održati od 10. do 16. septembra i da je skup već prijavljen policiji.

Na početku konferencije oni su izrazili solidarnost sa novinarima koji, kako su istakli, ovih dana trpe razne vrste pritisaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: