"Nema te sile zbog koje ćemo pristati na vojsku Kosova"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srpska lista neće dozvoliti formiranje oružanih snaga Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

23:35

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srpska lista neće dozvoliti formiranje oružanih snaga Kosova.On je naveo da Vladu Srbije niko ne može da ubedi da pristane na formiranje vojske Kosova.

Vulin je za Politiku od četvrtka, 21. septembra, rekao da "nema nikoga ko bi mogao da nas ubedi i natera da prihvatimo da vojska Kosova može da postoji na prostoru pokrajine".

"Nema te organizacije, nema te sile, nema tog političkog pritiska zbog kojeg ćemo pristati da se stvara oružana sila na našoj teritoriji, oružana sila koja će biti pod nečijim tuđim komadom, oružana sila koja će pretiti i samoj centralnoj Srbiji, a u krajnjoj liniji i Srbima na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

Vulin je dodao da je Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) precizirano da je Kfor jedina oružana snaga koja može da postoji na Kosovu i Metohiji i da je pod tim uslovom ona i potpisana, kao i Sporazum o prekidu neprijateljstava, a da je tako međunarodnoj zajednici omogućeno da uđe na Kosovo.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je sredinom septembra da će Oružane snage Kosova (OSK) biti formirane do kraja ove godine u partnerstvu sa SAD, NATO i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: