Dačić: Srbija protiv unilateralnih prinudnih mera

Srbija se principijelno protivi donošenju i primeni unilateralnih prinudnih mera i uplitanju u unutrašnje stvari suverenih država.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.09.2017.

19:38

Dačić: Srbija protiv unilateralnih prinudnih mera

To je poručio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Njujorku.

Dačić je na sastanku, na temu "Proglašavanje i primena unilateralnih prinudnih mera kao kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava naroda koji su im izloženi", istakao da se Srbija snažno zalaže i poziva na uzdržavanje od pretnji i rešavanje svih sporova mirnim sredstvima, u skladu sa međunarodnim pravom i uz puno poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Šef srpske diplomatije je naveo da je, u aktuelnim uslovima i procesima iznalaženja odgovora na kompleksne izazove današnjice, neophodno jačanje multilateralizma i unapređenje funkcionisanja multilateralnih institucija, pre svega UN.

"Verujući da međunarodno pravo predstavlja stub stabilnosti međunarodne političke i bezbednosne arhitekture, a da unilateralizam prouzrokuje tenzije, duboko smo uvereni da je mir dostižan kroz sveobuhvatan pristup zasnovan na usaglašavanju interesa svih aktera", apostrofirao je Dačić.

Takođe, naveo je da je tema skupa važna za preispitivanje aktuelnih međunarodnih odnosa i sprečavanje jednostranih akcija i rešenja za aktuelne sukobe i krize širom sveta.

On je, međutim, ukazao da je Srbija osetila pogubnost takvih mera, te na svom slučaju može da posvedoči o tragičnim posledicama ovakvih odluka.

"Odluka o upotrebi oružane sile protiv SRJ doneta je i izvršena bez autorizacije SB UN, a time ne samo da su teško povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet SB i njegova uloga u ostvarivanju primarne dužnosti i uloge u očuvanju mira i bezbednosti u svetu", podvukao je Dačić.

Kako je rekao, stanovište o navodnoj "humanitarnoj intervenciji" na Kosovu i Metohiji, nije bilo stanovište SB niti bilo kog drugog kredibilnog tela.

"Kao što je poznato, pozivanje na 'humanitarnu intervenciju' kao osnovu za upotrebu oružane sile, u oštroj je suprotnosti sa praksom Međunarodnog suda pravde i drugim dokumentima nastalim pod okriljem UN. Taj pojam nikada nije postao deo međunarodnog prava", rekao je Dačić i dodao da Rezolucija SB UN 1244 ne predstavlja, niti može predstavljati naknadno odobrenje upotrebe oružane sile protiv SRJ.

Dačić je, takođe, naznačio da Srbija pridaje veliki značaj ulozi Pokreta nesvrstanih, koji je kao svojevrsna politička alternativa u periodu Hladnog rata dugo godina doprinosio smanjivanju tenzija i izgradnji jednog drugačijeg sveta, zasnovanog na univerzalnim, plemenitim ciljevima trajnog mira i bezbednosti, suverene jednakosti država, socijalne pravde, održivog razvoja i poštovanja ljudskih prava.

On je poručio da je naša zemlja posvećena saradnji sa zemljama članicama tog Pokreta, podržavajući kontinuirane napore da se učine koraci ka jačanju uloge Pokreta kao zastupnika zemalja u razvoju i platforme za ostvarenje njihovih interesa na međunarodnom planu.

Takođe je zahvalio članicama Pokreta koje su, kako je rekao, ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova", koja je, dodao je, predstavljala povredu osnovnih principa Povelje UN, Helsinškog završnog akta, kao i rezolucije SB UN 1244.

Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija principijelno brani međunarodno pravo i najviši autoritet SB na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, naznačio je srpski ministar.

"Svesni smo da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave", istakao je Dačić.

On je poručio da će Srbija nastaviti da unapređuje odnose i neguje tradicionalno prijateljstvo sa članicama Pokreta nesvrstanih, kao i saradnju u svim oblastima od međusobnog interesa.

"U savremenim uslovima međunarodnih odnosa, verujemo da su posvećenost i zalaganja Pokreta nesvrstanih zemalja za unapređenje jednakosti, pravedniji međunarodni poredak i veću solidarnost itekako aktuelna i u tome uvek možete da računate na podršku i partnerstvo Srbije", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: