Gutereš: Seksualno zlostavljanje treba iskoreniti

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio da seksualno zlostavljanje nadilazi mirovne misije i poga]a kompletne UN i istakao da ga treba iskoreniti.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

11:16

Gutereš: Seksualno zlostavljanje treba iskoreniti
Getty images

Gutereš je istakao da seksualna eksploatacija i zlostavljanje nisu samo problem mirovnih misija, već celokupnih Ujedinjenih nacija.

"Ne možemo dozvoliti da neopisivi zločini nekolicine zasene rad na hiljade muškaraca i žena, koji se pridržavaju vrednosti Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Gutereš.

Lideri 57 država pridružili su grupi, koju je Gutereš oformio kako bi se sprečilo seksualno zlostavljanje i eksploatacija, preneo je AP. Među njima se nalaze i zemlje, čije vojno osoblje je optuženo za seksualne zločine, dok su služili u mirovnim misijama UN.

Prema istraživanju koje je uradila američka novinska agencija AP u poslednjih 12 godina, postoji oko 2.000 slučajeva navodnog seksualnom zlostavljanja i eksploatacije koje su uglavnom počinili pripadnici mirovnih misija i u manjem broju pripandici drugih agencija UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: