Istražitelji UN traže "pun i nesmetan" pristup Mjanmaru

Istražitelji UN za ljudska prava saopštili su danas da im je potreban "pun i nesmetan" pristup Mjanmaru kako bi istražili tamošnju ozbiljnu tekuću krizu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.09.2017.

11:02

Istražitelji UN traže
Getty images

Oni takođe pozivaju vladu te zemlje da preispita svoj stav o odbacivanju istrage, a istovremeno su zatražili produženje istražiteljske misije.

"Važno nam je da sopstvenim očima vidimo mesta na kojima se navodno krše ljudska prava", rekao je Savetu UN za ljudska prava šef misije utvrdjivanja činjenica koju podržavaju UN, Marzuki Darusman.

Darusman, koji predvodi istragu za koju je Mjanmar najavio da će je odbaciti, istakao je da je u Mjanmaru u toku ozbiljna humanitarna kriza koja iziskuje hitnu pažnju. Istovremeno, on je zatražio od Saveta UN za ljudska prava više vremena za istragu o navodima o masovnim ubijanjima, mučenju, seksualnom nasilju, upotrebi mina i spaljivanju sela, prenosi Rojters.

"Ići ćemo tamo gde nas dokazi odvedu", rekao je šef istražiteljske misije UN, pre nego što je zatražio produženje istrage za šest meseci, odnosno do septembra 2018.

Ambasador Mjanmara u UN Htin Lin rekao je da Darusmanova istraga "ne pomaže toku akcije", istakavši da Mjanmar preduzima srazmerne bezbednosne mere protiv terorista i da čini napore kako bi se u zemlji uspostavio mir.

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći osudila je ranije danas svako kršenje ljudskih prava upozorivši da će se svi odgovorni za nasilje u nemirnoj državi Rahin suočiti sa zakonom, a istovremeno je pozvala globalnu zajednicu u pomoć povodom izbegličke krize koji su UN osudile kao "etničko čišćenje".

U svom prvom obraćanju naciji otkako su napadi muslimanskih pobunjenika iz naroda Rohingja 25. avgusta izazvali vojni odgovor zbog kojeg je više od 410.000 pripadnika tog naroda prebeglo u Bangladeš, Su Ći je danas poručila da se Mjanmar ne boji mđjunarodnog ispitivanja i da je posvećen pronalaženju održivog rešenja za ovaj sukob, preneo je Rojters.

Su Ći je danas rekla i da većina - "više od polovine" - sela u kojima žive pripadnici tog muslimanskog naroda nije pogođena nasiljem, pozvavši strane diplomate koje su se okupile u prestonici radi njenog govora da obiđu sela koja nisu ugrožena, navodi AP.

Međutim, muslimani iz redova naroda Rohingja koji su pobegli od nasilja u Mjanmaru odbacili su njene tvrdnje da su mnogi pripadnici njihove manjinske grupe bezbedni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: