Kina i Rusija: Prekinuti "začarani krug" sa S.Korejom

Ministri spoljnih poslovi Kine i Rusije pozvali na miran prekid "začaranog kruga" na Korejskom poluostrvu, tokom sastanka na marginama zasedanja GS UN.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.09.2017.

10:13

Kina i Rusija: Prekinuti
Getty images

Šef kineske diplomatije Vang Ji i njegov ruski kolega Sergej Lavrov pozvali su sve strane da potraže "mirno rešenje" za trenutnu napetu situaciju sa Pjongjangom zbog severnokorejskog programa nuklearnog naoružanja, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi AFP.

"Nuklearni problem na Korejskom poluostrvu mora biti rešen mirnim putem", rekao je Vang, dodavši da "trenutni začarani krug koji se produbljuje mora da se prekine".
Vang je istakao da je uspostavljanje mirovnih pregovora, takođe, neophodan korak kako bi se sprovela rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Lavrov je ukazao da je stav Rusije o tom pitanju "potpuno identičan" stavu Kine, navodi se u saopštenju.

Rusija se pridružila pozivu Kine za "dualni" pristup pri čemu bi Severna Koreja obustavila svoj oružani program, dok bi SAD zauzvrat obustavile vojne vežbe u tom regionu, napominje francuska agencija.

Bela kuća je prethodno saopštila da je američki predsednik Donald Tramp telefonom razgovarao s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Dva lidera su posvećena maksimalizovanju pritiska na Severnu Koreju putem energičnog sprovođenja rezolucija Saveta bezbednosti UN", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: