Amnesti: Su Ći i vlada Mjanmara drže glave u pesku

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći i njena vlada "drže glave u pesku" kada se radi o nasilju koje se odvija u državi Rahin, saopštio je “Amnesti internešnel”.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

09:24

Amnesti: Su Ći i vlada Mjanmara drže glave u pesku

"Amnesti internešnel" je kritikovao liderku Mjanmara jer nije u televizijskom obraćanju osudila vojsku zbog navodnih zlostavljanja, preneo je AFP.

Izbeglice, koje su pobegle u Bangladeš ne mogu da se vrate na taj užasni status kvo, navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" i dodala da je njen govor bio mešavina neistina i osude žrtava.

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći osudila je ranije svako kršenje ljudskih prava upozorivši da će se svi odgovorni za nasilje u nemirnoj državi Rahin suočiti sa zakonom, a istovremeno je pozvala globalnu zajednicu u pomoć povodom izbegličke krize koji su UN osudile kao "etničko čišćenje".

U svom prvom obraćanju naciji otkako su napadi muslimanskih pobunjenika iz naroda Rohingja 25. avgusta izazvali vojni odgovor zbog kojeg je više od 410.000 pripadnika tog naroda prebeglo u Bangladeš, Su Ći je danas poručila da se Mjanmar ne boji međunarodnog ispitivanja i da je posvećen pronalaženju održivog rešenja za ovaj sukob, prenosi Rojters.

Takođe, ova dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je međunarodnu zajednicu da pomogne njenoj zemlji da se ujedini kad je reč o verskoj i etničkoj pripadnosti, i pozvala natrag u zemlju neke muslimane iz naroda Rohingja koji su pobegli pred vojnim operacijama, javlja AFP.

Su Ći je bila predmet mnogih kritika jer se nije javno oglasila povodom naroda Rohingja niti je pozvala vojsku na uzdržanost, ali je ona danas održala 30-minutni govor koji je prenosila televizija, istakavši da su "mržnja i strah glavne pošasti našeg sveta".

"Ne želimo da Mjanmar bude zemlja podeljena duž linija etničke ili verske pripadnosti... Svi mi imamo pravo na naše različite identitete", poručila je ona.

Izrazivši žaljenje zbog "svih grupa koje su raseljene zbog nasilja, rekla je da je njena zemlja spremna da u bilo kom trenutku primi natrag izbeglice, koje će podvrgnuti "proveri".

Za sada nije jasno koliko će od oko 410.000 izbeglica biti kvalifikovano za povratak, napominje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: