Oglasila se i Aung San Su Ći: Žao mi je civila, vratite se

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći osudila je svako kršenje ljudskih prava upozorivši da će se svi odgovorni za nasilje u državi Rahin suočiti sa zakonom.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 19.09.2017.

09:12

Oglasila se i Aung San Su Ći: Žao mi je civila, vratite se
Foto: GettyImages

Su Ći je istovremeno pozvala globalnu zajednicu u pomoć povodom izbegličke krize koji su UN osudile kao "etničko čišćenje".

U svom prvom obraćanju naciji otkako su napadi muslimanskih pobunjenika iz naroda Rohingja 25. avgusta izazvali vojni odgovor zbog kojeg je više od 410.000 pripadnika tog naroda prebeglo u Bangladeš, Su Ći je poručila da se Mjanmar ne boji međunarodnog ispitivanja i da je posvećen pronalaženju održivog rešenja za ovaj sukob, prenosi Rojters.

Su Ći je dodala da joj je "iskreno žao" civila koji su se "našli u u zamci krize".

"Spremni smo da započnemo proveru identiteta izbeglica u cilju njihovog povratka", rekla je u zgradi parlamenta u glavnom gradu Mjanmara, Najpjidou u najavljenom televizijskom obraćanju posle više od tri nedelje nereda na zapadu Mjanmara.

Takođe, ova dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je međunarodnu zajednicu da pomogne njenoj zemlji da se ujedini kad je reč o verskoj i etničkoj pripadnosti, i pozvala natrag u zemlju neke muslimane iz naroda Rohingja koji su pobegli pred vojnim operacijama, javlja AFP.

Su Ći je bila predmet mnogih kritika jer se nije javno oglasila povodom naroda Rohingja niti je pozvala vojsku na uzdržanost, ali je ona danas održala 30-minutni govor koji je prenosila televizija, istakavši da su "mržnja i strah glavne pošasti našeg sveta".

"Ne želimo da Mjanmar bude zemlja podeljena duž linija etničke ili verske pripadnosti... Svi mi imamo pravo na naše različite identitete", poručila je ona.

Izrazivši žaljenje zbog "svih grupa koje su raseljene zbog nasilja, rekla je da je njena zemlja spremna da u bilo kom trenutku primi natrag izbeglice, koje biti podvrgnute "proveri".

Za sada nije jasno koliko će od oko 410.000 izbeglica biti kvalifikovano za povratak, napominje francuska agencija.

Su Ći je rekla i da većina - "više od polovine" - sela u kojima žive pripadnici tog muslimanskog naroda nije pogođena nasiljem, pozvavši strane diplomate koje su se okupile u prestonici radi njenog govora da obiđu sela koja nisu ugrožena, navodi AP.

Međutim, muslimani iz redova naroda Rohingja koji su pobegli od nasilja u Mjanmaru odbacili su njene tvrdnje da su mnogi pripadnici njihove manjinske grupe bezbedni.

U izbegličkom kampu Kutupalong u obližnjem Bangladešu, Abdul Hafiz je rekao da je narod Rohingja nekada verovao Su Ći više nego vojsci koja je tokom pola veka vladala Mjanmarom pre nje, ali ju je sada nazvao "lažljivicom" istakavši da njegov narod strada više nego ikad.

Hafiz je gnevan zbog njenih nagoveštaja da su pripadnici naroda Rohingja, koji su isterani iz svojih sela, sami odgovorni za to.

On je istakao da bi, ako je to istina, Su Ći trebalo da međunarodnim novinarima omogući veći pristup njihovim uništenim sela, a ako se dokaže da je narod Rohingja kriv, kaže Hafiz, tom narodu "neće smetati ako svet odluči da ga ubije gurajući ga u more".

Su Ći je odlučila da ne prisustvuje ovonedeljnom zasedanju Generalne skupštine UN kako bi se posvetila rešavanju krize kod kuće, a njeno današnje televizijsko obraćanje bilo je najduže otkako je ona na vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: